Spanyolország "új normalitása" – az új szabályok régiónként


Hozzáadva: 2020. Augusztus 12. Megtekintve: 829

A riasztási állapot ma Spanyolország nagy részében véget ért, de most minden terület saját szabályozást határozhat meg. Itt van egy összefoglaló, hogy mit terveznek csinálni.


Spanyolország nagy része több mint három hónapot hagyott maga után riasztó állapotban vasárnap, az úgynevezett "új normalitásba" lépett, amelyben még mindig szükség van 1,5 méteres társadalmi elhatárolódásra, és maszkokat kell viselni, ha az nem lehetséges. Galícia volt az első régió, amely maga mögött hagyta a kormány koronavírus-deeszkalációs fázisait, belépett az új normalitás hétfőn, míg a Baszkföld, Cantabria és Katalónia pénteken változtatott.


Az üzlethelyiségek kapacitásának korlátozása immár szinte minden régióban érvényben van, és ez mindaddig fennáll, amíg a koronavírus hatékony kezelését vagy vakcináját meg nem találják. Ha Spanyolországban nagyobb kitörések lesznek, akkor ismét riasztási állapotot lehet bevezetni.


A riasztási állapot megszűnése azt is jelenti, hogy Spanyolország régiói visszaszerzik minden hatáskörüket, és az új normalitás lehetővé teszi a polgárok számára, hogy ismét szabadon mozogjanak Spanyolország területén. A mai nap azt is jelzi, hogy az ország határait újra megnyitják az Európai Unió más országaiból, köztük az Egyesült Királyságból és a schengeni övezetből érkezők számára. Az alábbiakban az egyes spanyolországi régiók eddigi főbb rendeletei találhatók az új normalitásban.


1. Andalúzia. Négyszáz intézkedést terveznek tavaszig


A dél-spanyolországi Andalúz régió ma 400 intézkedést vezet be egy rendeletben, amely meghatározza az új normalitást. Az intézkedések várhatóan tavaszig lesznek életbe. Ezek közé tartozik a vállalkozásokon belüli 75%-os kapacitáskorlátozás 100%-ban használható járdamenti kávézók és éttermek. A szállodák és turistaszállások medencéinek kapacitása 50%, a mozik, múzeumok, színházak és előadótermek esetében 65%, a privát medencék pedig 75%. A szabadtéri koncertek maximális befogadóképessége 1500 fő lesz, míg 60 fő számára lesz engedélyezett a szabadtéri temetéseken és 30 beltéren, számolt be Javier Martín Arroyo.


2. Aragón. Helyi fiestát felfüggesztették szeptemberig


A rekreációs területek, bárok és éttermek kapacitása 75%-ra emelkedik Aragónban, kivéve az éjszakai bárokat és éjszakai klubokat, amelyek a szokásos kapacitás felére korlátozódnak, és a táncparketten asztalok és székek lesznek. A gyermekjátszóparkok ma újra megnyílnak, a higiéniai intézkedések kötelezőek, míg a helyi fieszták szeptember 30-ig felfüggesztésre kerülnek.


3. Asturias. A strandokra vonatkozó határidők


A regionális kormány a helyi önkormányzatokra bízza, hogy határoza meg a maximális időt, amit strandolók a parton tölthetnek. Éjszakai klubok és éjszakai bárok képesek lesznek működni 50%-os kapacitással, de táncparkett nélkül. A vendéglátó szektor működhet szokásos 100%-os kapacitással. A helyi fiesztákat három kategóriába sorolták, magas kockázatúnak tekintették. Azok, amelyek közepes kockázatúak, a kapacitás 50–75%-ára korlátozódnak, és az alacsony kockázatú fiesták 100%-osak, de minden esetben be kell tartani a társadalmi elhatárolódást, és kötelező a maszkok használata is. A gyermekjátszóparkok ugyanolyan feltételekkel nyílnak meg újra, és a felhasználók számára kézfertőtlenítő gélek használata ajánlott. A bevásárlóközpontokban a közös és rekreációs területek kapacitása 50%.


4. Baleár-szigetek. 300 fős limitek


A baleári regionális kormány nem engedélyezi a 300 főnél nagyobb kapacitással rendelkező létesítmények újbóli megnyitását, a többit pedig 75%-ra korlátozza. A strandokon minden személynek négy négyzetméternyi homokot kell elfoglalnia, és az olyan tevékenységek, mint a kirándulások és a sportok 30 fős csoportokra korlátozódnak.


5. Baszkföld. Négy négyzetméter fejenként a sportterületeken


Baszkföld újra megnyitotta a játszóparkokat és a szabadtéri sportlétesítményeket. Minden esetben személyenként négy négyzetméter területet kell garantálni. A városban mozgásra használt liftek és felvonók a kapacitás 100%-ában újra megnyílnak, de a maszkok kötelezőek. A nyilvános rendezvények kapacitása növekedni fog, de szabályozásokkal. A szabadtéri kulturális események akár ezer embert is befogadhatnak, csakúgy, mint a szabadtéri sportesemények, mint például az atlétika és a kerékpározás. Zárt terekben ez a szám 300 főre csökken. Az éjszakai klubok és más éjszakai szórakozóhelyek 60%-os kapacitással újraindítják a tevékenységet, de asztalokat táncparketten 1,5 méterrel el kell választani -- jelentette Pedro Gorospe.


6. Kanári-szigetek. Négy négyzetméter strand személyenként


A Kanári-szigeteken a koronavírus alacsony szintje azt jelenti, hogy a bárokban és éttermekben nem lesz kapacitási korlátozás, de az üzletek 75% -ra korlátozódnak. Legfeljebb 30 fős csoportok végezhetnek tevékenységet, 25-öt, ha beltéri és a strandokon minden egyes személynek lesz egy négy négyzetméteres körülhatárolt tere. A helyi fiesztákat egyelőre felfüggesztették.


7. Cantabria. Esküvők akár 150 vendégig


Cantabria belépett az új normalitásba pénteken a korlát 75% kapacitás a vendéglátásban, kiskereskedelmi és kulturális események (az utóbbi esetben a határ 25 fő). Hostelek, turisztikai létesítmények és éjszakai szórakozóhelyek esetén csak 50%. Az aktív- és természetturizmus 30 főre korlátozódik. Esküvőn csak 150 vendég lehet, ez a szám felére csökken, ha az esemény beltérben zajlik. Az istentiszteleti helyek a kapacitása 75%-ára korlátozódik, és a maszkok kötelezőek. A szabadtéri koncertek és előadások akár ezer embert is elérhetnek, ha a kapacitás nem lépi túl 75%-ot, és a résztvevőknek helyet kell foglalniuk, és tiszteletben kell tartaniuk a társadalmi elhatárolódást. A sportesemények nem haladhatják meg a 300 főt zárt térben, szabadban ezer. Zuhanyzókat és lábmosókat a strandokon egyszerre csak egy személy használhatja.


7. Castilla-La Mancha. 75%-ra korlátozott kapacitás


A regionális kormány gyakorlatilag minden létesítményben 75%-ra korlátozza a kapacitást, hogy egységesítse és megkönnyítse egyetlen intézkedés alkalmazását minden helyzetben. A helyi fieszták nem ajánlottak július 15-ig, és az idősek és a napközpontok újra megnyílhatnak, feltéve, hogy nem olyan rezidenciák mellett találhatók, ahol a veszélyeztetett kollektívák találhatók.


9. Castilla y León. A medencék 75%-on újra megnyílhatnak


A régió maga mögött hagyja a riadalmat, és fiesták nélkül kezdi a nyarat. Minden olyan eseményt, amely tömegeket generál, és ahol a társadalmi elhatárolódás nem lehetséges, tilos. Koncertek és szabadtéri tevékenységek megengedettek, ha az emberek távol maradnak egymástól. A vendéglátás 75%-os korláttal újra megnyitja a bárokat, míg az éjszakai kluboknak asztalokat kell tenniük a táncparkettre, és a kapacitást egy harmadra kell korlátozniuk. A medencék 75%-ban megnyílhatnak, míg a sportversenyek érintés nélkül megengedettek, ezer résztvevővel a szabadban, és 500-zal beltéren. A vallási szertartásokra és temetésekre a helyszín méretétől függően korlátozásokat alkalmaznak.


10. Katalónia. Egyéni felelősség


A regionális kormány az egyéni felelősségre támaszkodik, hogy elkerülje az új koronavírus fertőzéseket. A kapacitáskorlátok –50% beltéri helyiségekben, 70% járdakávézókban – június 25-ig marad érvényben, de ezen időpont után lesz egy "koncepció változás” a regionális egészségügyi vezető, Alba Vergés szerint. “A százalékos arány nem fontos, hanem, hogy az emberek azonosítják a biztonságos távolságot a helyszínen belül” mondta. A szabadtéri eseményeken 1,5 méteres társadalmi elhatárolódást be kell tartani, de ez csökkenthető, ha maszkokat használnak.


11. Extremadura. Újabb lezárások járványkitörések esetén


A regionális kormány két szakaszt hozott létre az új normalitáshoz és új zárlatokat is tartalmazott egy pénteken elfogadott rendeletben, ha újabb koronavírus kitörések vannak. Az első szakaszban, amely július 31-ig tart, a kapacitás általános alapon 50%-ra korlátozódik, és ezen időpont után 75%-ra emelkedik.


12. Galicia. Majdnem egy hét az új normalitásban


Galícia hétfőn lépett át az új normális kerékvágásba. A legtöbb olyan hely, amit a lakosság gyakran látogat, 75%-ra növelte kapacitását, eltekintve teraszoktól (80%) bevásárlóközpontokbtól (50%). A gyermekek három hónapos bezárás után visszatérhettek a parkokba, és nincs több korlátozás a magánlakásokban találkozható emberek számára. A szabadtéri események száma ezer emberre korlátozódik, akiknek le kell ülniük, és 300, zárt térben van, jelenti Sonia Vizoso.


13. La Rioja. Időpont az összes eseményhez


A regionális kormány úgy döntött, hogy nem korlátozza a kapacitást azokon a területeken, ahol a társadalmi elhatárolódás figyelhető meg. Ez azonban nagy rendezvényeken fog megtörténni, amelyek 75%-ban működnek, legfeljebb ezer résztvevővel. Mindenkinek regisztrálnia kell, mielőtt részt venne egy ilyen eseményen, hogy megkönnyítse az azonosítást fertőzések esetén. Helyi fiesztákra is sor kerülhet, de nem lehet olyan események, ahol a részvétel nem szabályozható, mint például vásárok, nagy látnivalók vagy bikaviadalok. Bikaviadalok több ezer emberre lesznek korlátozva. Az olyan helyeken, mint az uszodák, 75%-os kapacitás lesz az általános szabály.


14. Madrid. A normalitáshoz való visszatérés két szakaszban


A madridi régió két szakaszt hoz létre az új normalitáshoz. A mai nap tól július 5-ig minden vállalkozás belső kapacitása 60%-ra korlátozódik. 80%-ra emelkedik a járdakávézók és éttermek esetében. A vendégek a bárban is ihatnak és étkezhetnek. Július 6-tól ezek a százalékok 75%-ra, illetve 100%-ra emelkednek. Az arcmaszkok használata továbbra is kötelező, ha az 1,5 méteres társadalmi elhatárolódás nem lehetséges. Ezeket a szabályokat a vállalkozások többségében is alkalmazni kell, néhány kivételtől eltekintve. Az úszómedencék 50%-ra korlátozódnak, míg az éjszakai klubok legalább július 5-ig zárva maradnak, csakúgy, mint a szociális szolgáltató központok, a rezidenciákon kívül. Az utóbbi nyugodt látogatási menetrendet fog kapni, de az előzetes kinevezések továbbra is kötelezőek. A gyermekjátszóparkok újra megnyílnak, és nyári táborok is megengedettek, 300 résztvevővel a szabadban, 75 pedig zárt térben. Az edzőtermek egyszerre 20 felhasználóra korlátozódnak, ez 25-re emelkedik július 6-tól, és nem lehet megosztani az anyagot jelenti Juan José Mateo.


15. Murcia. Hotelek teljes kapacitással


A hotelek murciai szobákat nyithatnak meg, de a közös területek 75%-os kapacitásra korlátozódnak – ugyanez a százalékos arány vonatkozik majd a régió gyakorlatilag minden vállalkozására és rekreációs területére. Szabadtéri esküvőkön lehet akár 500 vendég is lehet, 200, ha beltéri és legfeljebb 800, ha vannak konkrét tervek. Temetések 50 gyászolóra számíthatnak, 30 beltéren. A nyári táborokat akár 150 résztvevő is igénybe veheti és legalább szeptember 15-ig nem lesz hivatalos sporttevékenység.


16. Navarra. Egy nyár bikák nélkül


Fiesta fontos, de nem elengedhetetlen. Ez az üzenet a navarrai regionális kormánytól, miután lemondta a régió legnépszerűbb fiestáit– beleértve a világhírű Sanfermines bikafutó esemény Pamplonaban. A vendéglátás kapacitása 75%-ra, a nagy rendezvények pedig több ezer emberre korlátozódnak a szabadban és 500-ra beltéren. A három éves nél fiatalabb gyermekek számára a bölcsődék is újraindítják a tevékenységet, de szigorú szabályok szerint.


17. Valencia régió. Egyetemi osztályok kevesebb, mint 1,5 méterrel


A valenciai régió megtartja a 3. fázisú intézkedések többségét, mint például a 75%-os kapacitáshatár általában és 60% a bevásárlóközpontok esetében. Az arcmaszkok kötelezőek, ha az 1,5 méteres társadalmi elhatárolódás nem lehetséges. A szabadtéri rendezvények, mint például a fesztiválok, 800 főre korlátozódnak. Temetés a határ 50 fő lesz szabadban, és 25 beltéren. A régió még nem jelentett be intézkedéseket az iskolák számára, de kijelentették, hogy az egyetemi hallgatók visszatérhetnek, és maszkot kell viselniük, ha közelebb vannak, mint 1,5 méter egymáshoz. Az egyetemek kapacitása 2,5 négyzetméterenként egy főre korlátozódik, Ignacio Zafra jelenti.


Image by Gerd Altmann from Pixabay


Hozzászólások (0)


Spanyolimádóknak

Partnereink írták