Mik Peru fő export- és importcikkei?


Hozzáadva: 2020. Július 28. Megtekintve: 715

Peru gazdaságát a Világbank felső középosztálybeli gazdaságnak tekinti. Ez egyben a 39. legnagyobb gazdasági is világszerte. A 2000-es évek gazdasági reformjainak köszönhetően Peru a világ egyik leggyorsabban növekvő gazdaságává vált.


2011-ben Peru 0,752-es pontszámot ért el a HDI értékelésen. A perui gazdaságot főként az export szektora erősíti. Ez biztosítja a pénzt az importokra, és Peru államadósságait is törleszti.


A Gazdasági Összetettségi Mutató alapján Peru alkotja a világ 59. legnagyobb exportgazdaságát, és a 91. legösszetettebb gazdaságot is a Földön. 2014-ben 39,8 milliárd dollárnyi árut exportáltak Peruból. Ugyanebben az évben az importált javak értékét 42,3 milliárd dollárra számították ki.


Peru a maga majdnem 30 milliós lakosságával a dél-amerikai kontinens ötödik legnépesebb országaként rendkívül kitartóan igyekezett szabályozni az inflációt és a munkanélküliséget az elmúlt pár évben.


1. Export


Peru legnagyobb export partnerei Kína (34%), az Egyesült Államok (11%), Svájc (7%), Dél-Korea (6%) és India (6%). Kanada és Chile is fontos exportpartnerek Peru számára. Mivel Peru országa gazdag természeti erőforrásokban, ez mind a gazdasági stabilitáshoz, mind a társadalmi és környezeti instabilitáshoz hozzájárul. Mivel a kormány hozzáférést biztosít az erőforrásokhoz, és a multinacionális cégek is helyet kapnak Peruban, ez a probléma valószínűleg nem fog megszűnni mostanában.


2016-ban körülbelül 33-38 milliárd USA dollárnyi árut szállítottak Peruból a világ különböző részeire. Ez az 50. helyre emelte fel az exportáló országok listáján.


Peru fő exportcikkei az ércek, drágakövek, réz, élelmiszeripari hulladék, állati takarmány, kávé, horgolt ruházat és kiegészítők, molibdén, ezüst, nyersolaj, földgáz, spárga, gyümölcsök (mangó, avokáció, banán, citrusfélék), textilek, halliszt, fémből gyártott termékek és ötvözetek.


2. Import


2017-ben 38 milliárd USA dollárnyi árut importáltak Peruba, ezáltal az ország a világ 54. legnagyobb importálójává vált. A főbb, Peruba importált javak közé tartoznak az olajból készült termékek, vegyi anyagok, műanyag, gépek, búza, kukorica, szójabab termékek, járművek, TV készülékek, homlokrakodók, telekommunikációs berendezések és telefonok, papír, gyapot és gyógyszerek.


Peru importjainak jelentős része Kínából és az USA-ból érkezik. Más fontos importpartnerek például Argentína, Chile, Kolumbia, Ecuador, Mexikó, Brazília és Japán.


3. USA-Peru kereskedelmi egyezmény


2006-ban Peru és az Egyesült Államok aláírták az Egyesült Államok-Peru Kereskedelemtámogatási Egyezményt (PTPA). Míg az egyezményt 2006 júniusában hagyták jóvá, a törvénymódosítási javaslatra csak 2007 júniusában került sor. 2007 decemberében az egyezmény alkalmazásának törvénye jogerőre emelkedett, és 2009 feburárjában kezdték el hivatalosan is alkalmazni.


Peru és az USA között a szolgáltatások és árucikkek kereskedelme 2017-ben 20,1 milliárd dolláros forgalmat tett ki. Míg az exportált javak értéke 11,3 milliárd dollár volt, az importáltaké 8,8 milliárd dollár. Az árukereskedelmi többlet az USA és Peru között 1,8 millió dollár volt 2018-ban. A szolgáltatáskereskedelmi többlet az USA és Peru között 1,2 milliárd dollárra adódott 2017-ben.


Peru GDP-jét 225,2 milliárd dollárra becsülték 2018-ban. Az USA külföldi közvetlen befektetése (FDI) Peruban 6,4 milliárd dollár volt a részvények tekintetében 2017-ben. Ezt a közvetlen befektetést főként bányászati, gyártással foglalkozó, és holding cégek uralják.


4. Összegzés


Peru hatalmas gazdasági növekedést tapasztalt az utóbbi időben, ami a gazdasági stabilitásnak, az okos kereskedelemnek, és a fogyasztás valamint befektetés növekedésének köszönhető. Peru néhány legnagyobb iparága a halfeldolgozás, a cement-, gumi-, vegyi anyagok gyártása, a petróleum kinyerése és finomítása, a halászat, az üdítőitalok, a bútorgyártás, a textilipar, és a bányászat és finomítás, hogy csak párat említsünk.


Peru fővárosa, Lima, ami egyben a legnagyobb város is, az ország pénzügyi és ipari központja. Egyben az egyik legfontosabb pénzügyi központ is Latin-Amerikában. A város felelős Peru ipari termelésének több, mint kétharmadáért. Helyi célpontnak számít a teherszállításban, és az egész kontinens legnagyobb exportiparával is rendelkezik.


Peru GDP-jét főként a szolgáltatóipar uralja, amelyet a gyártás, és a kitermelő iparágak követnek. Az USA a legnagyobb és legfontosabb kereskedelmi partner Peru számára, a két ország között 2006-ban egy szabadkereskedelmi megállapodás is született.


Photo by Chelsea Cook from Pexels


Hozzászólások (0)


Spanyolimádóknak

Partnereink írták