Mik Mexikó fő import- és exportcikkei?


Hozzáadva: 2020. Július 29. Megtekintve: 1212

Csak néhány ország mondhatja el magáról a világon, hogy a bolygó egyik fő oldajtermelő országa. Mexikó ezek egyike. Mexikó régóta kereskedelmi partnere az Egyesült Államoknak, Spanyolországnak, Új-Zélandnak, és más fejlett gazdaságoknak világszerte.


Mexikó valójában a 9. legnagyobb exportgazdaság a világon. Ezt figyelembe véve, íme a főbb export- és importcikkei.


Exportok


1. Olaj


A mexikói olaj egyik úticélja az Egyesült Államok, amely az ország által termelt olaj 48%-át fogadja be. Az USA több, mint 210 millió hordányi nyersolajat importált Mexikóból. Emellett Mexikó ellátja olajjal Kanadát, Kínát, Japánt, Új-Zélandot, Ausztráliát és Németországot is. Jelenleg Mexikó 18 milliárd dollárt keres évente csak a nyersolaj exportjából, és mivel az ország jelentős olajkészletekkel rendelkezik, ez a bevételforrás várhatóan egy darabig még nem fog csökkenni.


A mexikói olaj a kormány bevételeinek 30%-át adja, és folyamatosan csábítja a befektetéseket az országba mind a magán-, mind az állami szektorból.


2. Járművek


A mexikói autóexport az iparággal együtt felemelkedett, és az összes export 11%-át teszi ki. Az autóalkatrészek és –kiegészítők is jelentős részét teszik ki az exportnak, mivel ezeknek a termékeknek a 7%-a külföldi piacokon kerül értékesítésre. Ezek a számok változtak a hónapok során, de ahogy az országok küzdenek a gazdasági visszesésekkel és a kereskedelmi háborúkkal, erre lehetett számítani.


A Mexikóban gyárat létrehozott márkák közé tartozik a General Motors, a Nissan, az FCA Mexico, a Volkswagen, a KIA, a Toyota, az Audi és a Honda. 2019 első hónapjaiban az autóexport alacsony volt, de márciusra elérte a minden idők rekordját.


Mexikó az 5. legnagyobb exportálója és gyártója a specifikus, és nehéz járműveknek és járműalkatrészeknek, különösen a mezőgazdasági és építőipari járműveket illetően. Az USA és Kanada kapták a legnagyobb mennyiségű könnyű jármű exporot Mexikóból.


3. Ásványi anyagok


Mexikó a világ 7. legnagyobb réz, és 9. legnagyobb aranyexportálója. Mexikó évszázadok óta jelen van a bányászatban és bányászati üzletekben, és ez idő alatt kereskedett is az ásványkincsekkel a szomszédaival, például az Egyesült Államokkal.


Mexikó bányászati ipara jelentős szerepet játszik a kormányzati bevételekben, mert az ország kiváló földrajzi adottságokkal rendelkezik a bányászathoz. Olyan országok, mint Kanada, Németország, az Egyesült Államok, Japán és Spanyolország rendelkeznek hatalmas bányászati befektetésekkel az országban, amely elsőbbségi exportcéllá teszi őket a Mexikóból származó ásványkincsek számára.


Import


4. Kukorica


Mexikó egy jelentős kukoricafogyasztó a világpiacon. A legnagyobb kereskedelmi partnerük ezzel a termékkel az Egyesült Államok, ami több, mint 44 millió tonnányi kukoricát exportált Mexikóba 2019-ben. Emellett Argentína is exportált kukoricát Mexikó számára, 150 ezer tonnányi mennyiségben, hogy kiegészítse az USA-ból származó mennyiséget.


Az utóbbi időben Mexikó Brazília felé kacsintgat több kukoricáért, mivel az ország patthelyzetbe került a NAFTA kereskedelmi egyezménnyel a legnagyobb kukoricaellátójával: az Egyesült Államokkal.


5. Elektronikus gépek


Csak 2017-ben Mexikó 150 milliárd dollárnyi értékű elektronikus gépet és felszerelést importált a világ többi részéről. Jelenleg az elektronikai gépek importja évente az ország összimportjának 40%-át teszi ki. A legnagyobb importált fogyasztási cikként az ország nehezen talál különböző forrásokat hozzá, és gyorsan India vált az egyik leggyakoribb beszállítóvá, 210 millió dollárnyi felszerelés importálásával.


Az elektronikus gépek előretörését elsősorban a bányászati és járműgyártási ipar támogatja.


6. Finomított olaj


Mexikó egyre nagyobb mértékben függ az USA-tól és más országoktól a finomított olaj miatt, annak ellenére, hogy nyersolajat exportálnak ugyanezen országokba. A mexikói olajfinomítók világos nyersolajat termelnek, ami nem elégíti ki az igényeket, így a külföldi finomított olajtermékektől függenek.


A mexikói gazdaság nagymértékben az olajtól függ, hogy működtetni tudják az iparukat és a gyáraikat, így fenn kell tartaniuk az olajtermékek áramlását az exporton keresztül.


7. Orvosi felszerelés


Mexikó orvosi ellátmányainak és felszerelésének 80%-át importálják az országba. Az ország 5,7 milliárd dollárt költött orvosi termékek beszerzésére az egészségügyi szektor részére. A mexikói egészségügyi szektor három részre oszlik: orvosi szolgáltatások, gyógyszeripar és orvosi eszközök.


Mexikóba bármilyen egészségügyi terméket és felszerelést vámmentesen lehet importálni, feltéve, hogy egy NAFTA-bizonyítvány is elérhető a termék eredetéről. Az egészségügyi turizmus növekedésével a betegek száma is az egekbe szökött Mexikóban, és megjelent az igény a jó minőségű orvosi felszerelésre és készülékekre.


Az egészségügyi turizmus az egyike azoknak a fő okoknak, amiért az orvosi berendezések jelentik az importtermékek egyik legfőbb osztályát a mexikói gazdaságban.


Image by CrismarPerez from Pixabay


Hozzászólások (0)


Spanyolimádóknak

Partnereink írták