Miért van Olaszországban kevesebb új Covid-19 esetben, mint Spanyolország?


Hozzáadva: 2020. Augusztus 15. Megtekintve: 1137

Mióta az olasz kormány enyhítette a zárlati korlátozásokat, az ország átlagosan napi 200 fertőzésről számolt be, míg a spanyol hatóságok több mint 1500


Olaszország volt a tükör, amit Spanyolország nézett során a koronavírus világjárvány alatt, mivel ez a vírus hatásairól korai képet adott.


Olaszország korábban bevezette a szülési intézkedéseket – március 9-én és március 14-én Spanyolországban. Ez is egy magasabb hivatalos halálozási szám: 35 132 szemben a spanyol Egészségügyi Minisztérium által megerősített 28 445 helyett, bár ez az újság kiszámította, hogy a valós szám közelebb lehet 45.000-hez.


De amióta Olaszország május végén elkezdte feloldani a korlátozásokat, olyan adatokat tett közzé, amelyek arra utalnak, hogy a világjárvány ott inkább ellenőrzés alatt áll, mint Spanyolországban, ahol az esetek egyre gyakoribbak.


A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy az olasz intenzív osztályokon 47 Covid-19 beteg van, míg a spanyol ICO-kban 250. A kórházi felvételek is jelentősen alacsonyabbak: Olaszországban 748, míg Spanyolországban közel 2000.


Olaszországban pedig naponta átlagosan 200 új esetet jelentenek be, hirtelen megugrások nélkül, míg Spanyolországban 24 óránként több mint 1500 új esetet tapasztalnak.


1. Importált esetek


A mérsékelten jó hírek ellenére az olasz hatóságok ragaszkodnak ahhoz, hogy körültekintőnek kell lenni, mivel az ország egyes részein még mindig jelentős terjedés tapasztalható. Jelenleg az importált esetek jelentik a fő problémát, mivel a járványok nagy részét az Olaszországba érkező külföldi állampolgárok okozták.


Amikor Olaszországban új kitörést állapítanak meg, karantént rendeltek el az épületre, a munkahelyre és szükség esetén az egész környékre. Olaszország úgy döntött továbbá, hogy fenntartja az EU-n és a schengeni térségen kívülről érkező valamennyi utazó önelszigetelődési kötelezettségét, és legutóbb Romániát és Bulgáriát is felvette a karanténlistára. Válaszul arra, hogy a bangladesi állampolgárok körében a közelmúltban nőtt az esetek száma, az országból érkezők már ki vannak tiltva.


Egyelőre legalábbis az olasz kormány nem fontolgatja a spanyolországi utazók elleni korlátozásokat. De aggodalommal figyeli az ottani eseményeket.


Spanyolországgal ellentétben, ahol a regionális hatóságok hetekkel ezelőtt újra megnyitották az éjszakai szórakozóhelyeket és más éjszakai szórakozóhelyeket, Olaszország elhalasztotta ezt a lépést, amelyet eredetileg július végén terveztek. Most a spanyol hatóságok fontolgatják, hogy újra bevezetik-e az éjszakai élet korlátozását.


Olaszország október 15-re is kiterjesztette a kormány vészhelyzeti hatásköreit, részben a közeli országokban, például Franciaországban (csütörtökön 1377 új eset és Spanyolországban (3092 új eset pénteken) kialakult helyzet miatt. "A vírus még mindig terjed, a nemzetközi helyzet megköveteli tőlünk, hogy éberek legyünk" mondta Olaszország miniszterelnöke Giuseppe Conte.


2. Arcmaszkok


Az olasz virológusok úgy érzik, hogy az arcmaszkok használata is szerepet játszhat a vírus megfékezésében. A kormánynak tanácsadó tudományos bizottság által használt statisztikák szerint a lakosság mintegy 85%-a mindig arcvédőt visel, még akkor is, ha ez nem kötelező. Azok, akik nem viselik olyan helyzetekben, amikor kötelező, akár 1000 eurós bírságot is kiszabhatnak, míg a karanténszabályokat megszegő fertőzött személyek börtönt kockáztatnak.


Spanyolországban a Kanári-szigetek kivételével minden régió kötelezővé tette az arcmaszkokat minden nyilvános helyen, akár beltéren, akár a szabadban. Madrid volt az utolsó régió, amely csatlakozott a listához.


De a tudományos közösség megosztott az Olaszország sikertörténet okain – vagy akár azon, hogy ez a sikertörténet valódi egyáltalán. Egyes szakemberek úgy vélik, hogy nem végeznek elegendő vizsgálatot ahhoz, hogy teljes képet kapjunk a valós helyzetről, vagy legalábbis, hogy a hatóságok nem a megfelelő helyeken keresnek.


Néhány regionális kormányzó, mint például Enrico Rossi Toscanaból, felkarolta az ötletet, és most arra utal, hatalmas tesztelési kampány kell népszerű helyeken, mint a tengerparti üdülőhelyek és más turisztikai központok.


MichaelGaidaによるPixabayからの画像


Hozzászólások (0)


Spanyolimádóknak

Partnereink írták