Miért 2020 a befektetések éve Bogotában, Kolumbiában


Hozzáadva: 2020. Július 28. Megtekintve: 646

A növekvő turizmus, a fellendülő gazdaság, és a terjeszkedő középosztály valódi ingatlanlehetőségeket jelent Bogotában.


Kolumbia fényes, ambiciózus fővárosa – Bogota – az ország legnagyobb városa. Lakossága körülbelül 8 millió fő a fővárosi kerületben, és 11 millió az elővárosokkal együtt. A 2640 méteres tengerszint feletti magasságával Bogota a negyedik legmagasabb főváros a világon.


Bogota egy termékeny felföldi medence, a Sabana de Bogota közepén található. A hegyi éghajlata azt jelenti, hogy a városban a nappalok egész évben mérsékeltek, az éjszakák pedig hűvösek, 6-19 Celsius fok között a napos napokon, 10-18 fok között az esős napokon.


Az utolsó pár évtizedben Bogota burjánzó nagyvárossá terjeszkedett, fényes felhőkarcolókkal, színes történelmi területekkel, és Latin-Amerika legjobb éttermeivel, éjszakai életével és bevásárló helyeivel.


Mint az ország üzleti központjaát, Bogotát nemrégiben az ötödik helyre rangsorolták a Jövő Dél-Amerikai Városai 2017/2018-ban kutatásban, a Financial Times FDI kutatóközpontja által.


“Ez egy olyan város, ami elkezdett felzárkózni és felfejlődni, miután hosszú ideig vissza volt fogva”


“A növekvő középosztállyal, és Latin-Amerika egyik legnagyobb angolul beszélő népességével, temérdeknyi lehetőség kínálkozik.”


Mi a következő Kolumbia emelkedő fővárosa számára? Felfedezzük a turizmust, a gazdaságot és az ingatlanpiaci előrejelzéseket a 2020-as bogotai ingatlanelőrejelzésünkben:


1. A turizmus növekedése


Bogotában, és egész Kolumbiában a turizmus növekedésnek indult. Az utóbbi évtizedben a turizmus Kolumbiában több, mint 300%-ára nőtt, a 2006-os egymillió külföldi látogatóról több, mint három millióra 2017-ben.


Egy olyan országban, ami korábban sohasem látott növekedést ért el a turizmusban az elmúlt tíz évben, Bogota továbbra is Kolumbia legnépszerűbb úticélja a külföldiek számára.


A Turisztikai Minisztérium adatai szerint a városba érkezik az ország összes turistaforgalmának 51%-a, amelyet Cartagena követ 11%-kal, és Medellin 10%-kal.


2011 és 2017 között a bogotai El Dorado nemzetközi repülőtérre érkező utasok éves száma 20 milllióról 31 millió főre ugrott. Hogy alkalmazkodjanak a bogotai utazóforgalom drasztikus növekedéséhez, a légitársaságok új közvetlen járatokat indítanak Bogotába olyan városokból, mint Amsterdam vagy Los Angeles.


2019-ben, és azóta is a turizmus folyamatos növekedésére számítunk Bogotában, valamint Kolumbia többi részén. Ahogy Kolumbia elveszíti a veszélyes hírnevét, Bogota jó fényben jelenik meg a sajtóban és Dél-Amerika technológiai és kulturális központjaként építi ki magát.


A folyamatosan fejlődő város az előrejelzések szerint továbbra is folyamatosan növekvő mennyiségű üzleti utazót és kormányzati dolgozót tud majd bevonzani a turisták, nyaralók és egyedülálló dolgozók mellett.


Ingatlanlehetőségek


2. Bogotai ingatlanok


Bogota (és egész Kolumbia) történelmi ingatlannövekedést élvezhetett az elmúlt tíz évben. Miután a bűnözési statisztikák Alvaro Uribe elnök uralma alatt lecsökkentek 2003-ban, a kolumbiai ingatlanárak jelentős emelkedésnek indultak. Azóta az ingatlanpiaci árak folyamatosan növekednek egész Kolumbiában, átlagosan évi 8%-kal növekedve Bogotában.


Hogy megértsd az ingatlanlehetőségeket a városban, sokat segít, ha előtte megérted, hogy hogyan működik a kormányzati lakhatási réteg-rendszer.


Kolumbiában az otthonokat társadalmi és gazdasági kategóriákba, úgynevezett estrato-kba sorolják, amelyek közül az estrato 6 a legdrágább, az estrato 1 pedig a legolcsóbb ingatlanokat tartalmazza. Bogota 4-5 estrato 6 zónával rendelkezik, míg Medellin csak eggyel. A medellini ingaltanokhoz hasonlítva, a bogotai estrato 6-os ingatlanok akár 40-60%-kal is drágábbak lehetnek.


A város gyors gazdsági növekedése és szélesedő középosztálya nyomást helyez a felsőbb estratokra, ezáltal tovább növelve a keresetet ezeken az egyébként is drága területeken. Ahogy az ingatlanokat egyre nehezebb lesz megszerezni, lehetőségek nyílnak meg a feltörekvő kerületekben, amelyek felett korábban átsiklottak az emberek.


Mivel az ingatlanjai nagyrésze az estrato 3-ba és 4-be tarozik, az egyre trendibb Chapinero Alto egy jó példája egy feltörekvő negyednek, sok lehetőséggel a növekedésre.


Ahogy egyre több vásárló, bérlő és üzlettulajdonos keres megfizethető árakat az olyan környékeken, mint például a Chapinero Alto, a megnövekedett kereslet és a városi felújítások jó eséllyel megnövekedett ingatlanárakhoz vezetnek. A növekvő területeken ingatlant vásárolni képes befektetők valószínűleg jelentős megtérülést tapasztalhatnak, ahogy az ingatlanárak Bogotában és Kolumbiában is növekednek.


3. Gazdasági növekedés


Kolumbia egésze számottevő gazdasági növekedést mutatott az elmúlt tíz évben, és az ország gazdasági fellendülése látható Bogota pozitív mutatóiban. Mint a kormány és az üzletek fő helyszíne Kolumbiában, Bogota termelő meg az ország GDP-jének mintegy 30%-át. A főváros az otthona a legtöbb multinacionális vállalatnak, valamint nemzeti és kormányzati ügynökségeknek az országban.


A Jövő Amerikai Városai 2017/2018-as kimutatásában az FDI kutatóközpont Bogotát jelölte meg, mint a második legjobb, közvetlen befektetést elősegítő stratégiával rendelkező dél-amerikai ország, amelyet csak Sao Paulo tudott megelőzni. A korábbi FDI jelentések magasra rangsorolták Bogotát a gazdasági potenciálja alapján, amelyet makroökonómiai mutatókra alapoztak, mint például a GDP-re, a munkanélküliségre, az inflációra, és az FDI mutatóra.


Jelenleg a helyi gazdaság elsősorban a szolgáltatási szektorra épül, beleértve a pénzügyi szolgáltatásokat és a telekommunikációt is. 2019-re és azutánra tekintve, arra számítunk, hogy jelentős növekedés fog bekövetkezni Bogota turizmusában és mezőgazdaságában.


Az elkövetkezendő tíz évre egy folyamatos gazdasági növekedést jósolnak Bogotára és az ország egészére a növekvő olajárak, folyamatos magán fogyasztás, és a nem-olaj exportok növekedése miatt, más tényezők mellett.


4. USA dollár vs kolumbiai peso 10 éves összehasonlítás


Egy másik vonzó ok a Bogotai ingatlanbefektetésekre a kolumbiai peso jelenlegi árfolyama az USA dollárral szemben. 2019. március 26-án egy USA dollárért 3144 pesot adtak, míg 8 évvel ezelőtt ugyanezen a napon 1872,5-öt.


Ez azt jelenti, hogy manapság a dollárral rendelkező befektetők 67%-kal magasabb vásárlóerőt képviselnek, mint 8 évvel ezelőtt. 2019-ben az USA dolláros vásárlók számára az alulértékelt peso nagyon jó vétellé teszi a minőségi ingatlanokat egy villámgyorsan növekvő piacon.


Image by alejnadrocr81 from Pixabay


Hozzászólások (0)


Spanyolimádóknak

Partnereink írták