Élet Mexikóvárosban


Hozzáadva: 2020. Július 31. Megtekintve: 1169

Mexikóváros, Mexikó fővárosa egyike Latin-Amerika legfontosabb nemzetközi üzleti központjainak és pénzügyi csomópontjainak. A legfrissebb adatok szerint a város és az elővárosai összesen 21 millió embernek adnak otthont, ezáltal ez a legnagyobb városi agglomeráció Latin-Amerikában.


Mexikóváros a 6. legnagyobb agglomeráció a világon, és több, mint 411 milliárd dollárnyi GDP-t termel. Mexikó oktatási központjaként is szolgál a tucatnyi egyetemmel és főiskolával a városban, amelyeket a világ egyik legjobb spanyolnyelvű egyeteme koronáz meg – a Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem.


Ezzel csak azt akartam mondani, hogy Mexikóváros egy dinamikus hely, mindenféle lehetőséggel munkához, tanuláshoz, játékhoz. Akár üzlet, iskola, vagy nyugdíjas éveid matt költöznél Mexikóvárosba, a városban csaknem bizonyosan találsz egy jó helyet magadnak. Az alacsony költségvetésű élettől a városi luxusig Mexikóváros rengeteg lehetőséget kínál, hogy kényelmes életet élhess bármilyen pénzügyi helyzetben.


1. Kulcspontok


  • Bár Mexikóvárosban az élet költségei magasabbak, mint máshol Mexikóban, még mindig alacsonyabb, mint az amerikai és az aurópai átlag.
  • Az otthon-evést szerető lakos is ki tud jönni kevesebb, mint 200 dollárnyi élelmiszerkiadásból.
  • Ha Mexikóvárosba költözöl dolgozni, számolj 800 dollárral havonta munkakeresés közben.
  • Egy diák, aki hajlandó más diákokkal megosztani a lakását, kényelmesen ki tud jönni 750 dollárból havonta.
  • A tömegközlekedés, ideértve a vasutat és a taxit, olcsó és jól elérhető Mexikóvárosban.


2. Tipikus megélhetési költségek


A megélhetés költségei a mexikói fővárosban magasabbak, mint az országos átlag, de még így is sokkal alacsonyabbak, mint Európában. Egy egyszobás, belvárosi lakás átlagára 510 dollár havonta 2020 áprilisában, míg egy három hálószobás lakás kicsit több, mint 1000 dollárba kerül. Egy külsőbb kerületben egy egyhálószobás lakás sokkal olcsóbb, 300 dollár körüli havi költséggel, míg egy három-hálószobás lakás kijön kevesebb, mint 560 dollárból havonta.


A rezsiköltségek alacsonyak Mexikóban. Mérsékelt áramfelhasználással körülbelül 30 dollárral (8700 forint) számolhatsz az áramra, vízre és szemétszállításra 2020-ban. A korlátlan szélessávú internet mindössze 23 dollár (6700 forint). A feltöltőkártyás telefon nagyjából 0,06 dollárba (17 forint) kerül percenként. Előfizetések is elérhetők a helyi mobilszolgáltatóknál.


Bár az angolt sokan használják szakmai körökben Mexikóvárosban, az életkörülményeid jelentősen javulnak, ha legalább valamennyi spanyolt megtanulsz. Ugyanakkor tudd, hogy a városban a spanyol nyelv egy önálló változatát beszélik.


3. Étkezés Mexikóvárosban


Az élelmiszerboltok, pékségek és piacok mindenütt megtalálhatóak Mexikóvárosban, így könnyen megtöltve tarthatod az éléskamrádat és a hűtődet. A legtöbb termék olcsó, szinte mindenhol. Az International Living külföldön élőknek készült magazin szerint egy pár nagyjából 350 dollárt (102 ezer forintot) költ el élelmiszerrel havonta. A takarékos vásárlók ennél kevesebből is jól tudnak élni.


Mexikóváros gyakorlatilag bármilyen ízléshez és pénztárcához kínál étkezési lehetőségeket. Az olcsóbb oldalon egy egyszerű, de bőséges étel egy forgalmas környéki étteremben 5,4 dollár (1600 forint) körül alakul. Még ennél is kevesebbet fizethetsz a gyors, ízletes ételekért, ha kiszimatolod a legjobb utcai árusokat a környékeden.


Mexikóváros egy ismert és kötelező célállomás a nemzetközi street food rajongóknak. Egy középkategóriás étteremben egy-két főre szóló háromfogásos vacsora 25 dollárba (7300 forint) kerül, az üdítőket leszámítva, 2020 áprilisában. A középkategória felett, a határ a csillagos ég. Mexikóváros világszerte elismert hagyományos és modern mexikói ételeket kínáló éttermekkel büszkélkedhet. Az olasz, japán, francia, és más nemzeti konyhák is képviseltetik magukat a városban.


4. Közlekedés Mexikóvárosban


A mexikóvárosi tömegközlekedési lehetőségek közé tartozik egy metro néven ismert vasúti hálózat, városi buszok, és “peseros” néven ismert minibuszok. A legtöbb viteldíj a helyi közlekedésben kevesebb, mint 25 cent (73 forint). A taxik folyamatosan járják az utcákat. A díjak 0,5 dollárról (146 forint) indulnak, és mérföldenként 0,4 dollárt (120 forint) tesznek ki 2020-ban.


Az egyéb rendszeres megélhetési kiadások közé tartoznak a személyes higiéniai termékek, háztartási tisztítószerek, lakásdekoráció, és a ruhák. Ha nemzetközi márkákat választasz, az árak az európaiakkal megegyezőek lesznek. Elég sokat meg tudsz takarítani azzal, ha a helyi márkájú termékeket választod helyettük. Egy takarékos vásárló havi 100 dollárból meg tudja oldani ezzeknek a beszerzését.


Mexikóváros tele van tömve szórakozási lehetőségekkel, például mozikkal, múzeumokkal, és más kulturális látnivalókkal, valamint éjszakai szórakozóhelyekkel is. Ebben a kategóriában a legtöbb ár nem alacsonyabb jelentősen az európai áraknál.


5. Havi költségvetés egy diáknak


Egy diák egy megfizethető egyhálószobás lakásban kényelmesen meg tud élni havi 900 dollárból, nem számítva a tankönyveket, tandíjakat, és más hasonló kiadásokat. Ha két másik diákkal együtt összeköltöznek egy háromhálószobás lakásba, és megosztják a lakbért valamint a rezsit, akár fejenként 750 dollárból is ki tudnak jönni.


Ez a költségvetés tartalmaz 100 dollárt az alapvető rezsire, internetre és telefonra; 200 dollárt az élelmiszerekre; 90 dollár személyes kiadást; és 30 dollárt a tömegközlekedésre. A maradék 170 dollár felhasználható az egészségügyi ellátásra, éttermi étkezésre és hétvégi szórakozásra. Bármi megmaradt pénzt félre lehet tenni a váratlan kiadásokra.


6. Havi költségvetés egy munkakeresőnek


Aki munkakeresés miatt érkezik Mexikóvárosba, annak valószínűleg legalább 800 dollárra van szüksége egy hónapban amíg munkát keres. Ez egy 310 dolláros, egyhálószobás lakáson alapul, a város egy külsőbb keretében. Ez egy átlagár, tehát lehetséges olcsóbb lakhatást is találni. Ha mindenképpen a városközpontban kell megszállni, számos biztonságos hostel érhető el kollégiumihoz hasonló szobákkal az alacsony költségvetésű utazók számára a belvárosban, 10 dollár körüli összegért éjszakánként.


Ez a keret tartalmaz 100 dollárt rezsire, internetre és telefonra, 200 dollárt élelmiszerre, 120 dollárt személyes kiadásokra és a munkakereséssel járó költségekre, valamint 70 dollárt közlekedésre, ideértve a munkakeresés miatti taxiutakat is.


7. Havi költségvetés egy dolgozónak


Egy közepes bevételű szakember kényelmesen meg tud élni 2000 dollárból havonta, nem számítva a munkába járás költségeit, és más munkával járó költségeket. Ez a költségvetés tartalmaz egy 1100 dolláros központi elhelyezkedésű háromszobás lakást.


Egy népszerű kerületben, vagy egy luxus-lakóépületben történő elhelyezkedés jelentősen meg tudja dobni ezt a keretet. A rezsiket 125 dollárral, az élelmiszereket 200-zal számolnám bele, a személyes kiadásokra 150 dollárt, a félig-meddig rendszeres taxizásokra pedig 50 dollárt számoltunk. A maradék 375 dollár felhasználható egészségbiztosításra és más egészségügyi kiadásokra, valamint rendszeres étkezésekre jobb éttermekben.


8. Havi költségvetés egy nyugdíjasnak


Bár Mexikóvárost nem gyakran sorolják a legjobb nyugdíjas úticélok közé Mexikóban, egy jó, megfizethető választás lehet. Egy nyugdíjas Mexikóban kényelmesen meg tud élni kevesebb, mint 1000 dollárból. Ez tartalmaz egy 310 dolláros szép egyhálószobás lakást a városközponton kívül, 200 dollárnyi élelmiszert, 100 dollárta rezsire, internetre és telefonra, 100 dollárt a személyes kiadásokra, és 30 dollárt a tömegközlekedésre. A maradék 260 dollárt fel lehet használni egészségbiztosításra, éttermi étkezésekre és szórakozásra.


Image by Darrell Perry from Pixabay


Hozzászólások (0)


Spanyolimádóknak

Partnereink írták