Élet a Dominikai Köztársaságban 1000 dollárból havonta


Hozzáadva: 2020. Július 30. Megtekintve: 1996

A Dominikai Köztársaság egy szigetállam a Karib-tengeren Kuba és Puerto Rico között. Az ország 48700 négyzetkilométeres területe a Haitival közös sziget több, mint felét foglalja el. Sokféle természetes tájak otthona, amelyek között homokos tengerpartok, termékeny síkságok és lélegzetelállító hegyvidékek találhatóak, amelyek akár 3000 méteres magasságot is elérhetnek, amely a legmagasabb a régióban. A Dominikai Köztársaságban külföldiek is élnek növekvő számban, akik elsősorban az ország városaiban élnek.


Bár a Dominikai Köztársaság nem a legolcsóbb nyugdíj utáni letelepedési helyszín a világon, más karibi úticélokhoz képest nagyszerű értéket kínál a pénzért cserébe. Kényelmesen meg lehet élni az országban egy havi 1200 dolláros keretből a Live and Invest Overseas szerint, amely egy, a tengentúlon élni, letelepedni és befektetni kívánók számára kínál információt. Egy 2000 dolláros büdzsé már bőséges életformát biztosít szórakozás és háztartási segítség tekintetében.


1. Hol élj


Kényelmes és megfizethető lakhatást országszerte találni. A főváros, Santo Domingo gyors tempójú, városi életstílust kínál könnyű hozzáféréssel a szolgáltatásokhoz, egészségügyhöz, kulturális látnivalókhoz, vásárlási lehetőségekhez, és bármi máshoz, amit egy modern város nyújtani tud. A népszerű tengerparti városok közé tartozik Puerto Plata, Sosúa és Cabrera északon, valamint Samana és Punta keleten. Sok külföldi szeret a turistás területektől távolabb lakóhelyet keresni, és kisebb tengerparti városokban letelepedni. A szárazföldi úticélok közé tartozik Santiago de los Caballeros nyüzsgő városa az északi parthoz közel, és Jarabacoa valamint Constanza hűvösebb felföldi városai az ország közepén, rendre 520 és 1160 méteres magasságban.


2. Bérleti díj és rezsi


Bár az olcsó lakhatás országszerte elérhető, a bérleti díjak jellemzően magasabbak a turistaközpontokban. Ezt figyelembe véve az árak szinte mindig kedvezőbbek a környező területeken, úgyhogy tölts némi időt egy közeli, jobb ajánlat felkutatásával. A megfelelő lakás megtalálása jelentős befolyással lehet a havi kiadásaidra.


Egy egyszobás lakás Santo Domingo központi negyedeiben 443 dollárba (130 ezer forintba) kerül havonta a Numbeo szerint. Ez valószínűleg a bérleti díj felső határa, ha jó életszínvonalat szeretnél fenntartani egy 1200 dolláros havi költségvetésőből. Hogy megtakaríts némi pénzt, keress jobb ajánlatokat a környező területeken. Egy egyszobás lakás Santo Dominigo belső negyedein kívül 231 dollár (68 ezer forint) körül alakul havonta, míg egy háromszobás lakás picivel 403 dollár (120 ezer forint) feletti áron kel el.


Az olcsó, tengerparti élethez Puerto Plata és a környező városok nagyon jó opciók. Egy egyszobás lakás Puerto Plata központjában 185 dollár (54 ezer forint) havonta, míg egy három hálószobás akás átlagára is csak 371 dollár (110 ezer forint) a központban. A városközponton kívül az árak mintegy 50 dollárral alacsonyabbak a hasonló szállások esetében. Punta Cana, a sziget déli részén drágább. Egy központi elhelyezkedésű egyhálószobás lakás 565 dollár (166 ezer forint) körül mozog. A központon kívül a hasonló szálláshely 300 dollárba (90 ezer forint), míg egy három hálószobás egység 720 dollárba (210 ezer forint) kerül.


Az országos átlag a rezsiért, beleértve az áramot, a vizet és a szemétszállítást, 62 dollár (18 ezer forint) egy kis lakás esetén. Ez a becslés visszafogott áramfelhasználást feltételez, szóval számolj többel, ha gyakran használnál légkondit. 2019-ban az áramszünetek viszonylag gyakoriak a Dominikai Köztársaságban. Néhány külföldi benzines generátorokra is költött, hogy legyen áramellátásuk az áramszünet idején is. A korlátlan szélessávú internet 53 dollár körüli összegbe (15600 forint) A havidíjas telefon átlagosan 16 centbe (47 forint) kerül percenként, a hűségidős szerződéseket és promóciós ajánlatokat nem számítva.


3. Étkezés


A helyi étel viszonylag olcsó az élelmiszerboltokban és a piacokon a Dominikai Köztársaságban. Az ismerős kimért ételek, mint a rizs, tojás, kukorica, bab, krumpli és csirke előkelő helyen szerepelnek a helyi konyhában, és országszerte olcsóak. Egy vekni kenyér körülbelül 1,35 dollárba (400 forintba) kerül, egy font rizs 51 centbe (330 forint/kg), egy tucat tojás 1,82 dollárba (530 forintba), a csirkemell filéért pedig fontonként 2,24 dollárt, kilónként 1450 forintot kell fizetni.


Mivel egy viszonylag kicsi szigetállam, a Dominikai Köztársaság sok fogyasztási cikket importál a szupermarketek polcaira. Mindenféle nemzetközi étel elérhető a városokban és turistaközpontokban, ideértve a sajtokat, húsokat, sört és csokoládét is. A turistaközpontokon kívül vásárolva, helyileg termelt ételeket választva és otthon főzve gond nélkül változatos, élvezetes étrended lehet havi 200 dollárból vagy még kevesebből.


Egy 1200 dolláros költségvetéssel nincs sok tér a rendszeres éttermi étkezésre a Dominikai Köztársaságban. Egy olcsó, ízletes étel egy forgalmas környéken 5-7 dollárba (1500-2000 forintba) kerül számos városban. Egy háromfogásos étkezés két főre 37 dollár körül alakul egy középkategóriás étteremben, alkoholos italok nélkül. Egy olcsóbb lehetőségként ízletes ételek érhetők el gyakran 3 dollár (900 forint) alatt a helyi ételárusoktól.


4. Egészségügy


Az egészségügy a Dominikai Köztársaságban általában sokkal olcsóbb, mint az Egyesült Államokban vagy Európában. Ugyanakkor az elsőosztályú ellátás csak a nagyobb városok, például Santo Domingo és Santiago de los Caballeros magánkórházaiban érhető el. A magas minőségű ellátást kínáló magánklinikák elérhetőek a népszerű turistaközpontokban, de ezek a klinikák általában nem nyújtanak teljeskörű egészségügyi szolgáltatásokat, mint a kórházak. A külföldiek jellemzően igyekeznek elkerülni az államilag üzemeltetett kórházakat és klinikákat országszerte.


Bár a vizitdíjak és más ellátások olcsók a Dominikai Köztársaságban, a legtöbb külföldi rendelkezik egészségbiztosítással amíg az országban él. A havi biztosítási díjak 30 és 100 dollár között alakulnak havonta az expat.com szerint, és a biztosításokat helyi és nemzetközi biztosítóknál is lehet igényelni.


5. Egyéb kiadások


A háztartási takarítóeszközök, személyes higiéniai termékek és más gyakori áruk általánosságban olcsóak a Dominikai Köztársaságban. Ugyanakkor az importált termékek árai, mint a dezodor, vagy a kontaktlencse már közelebb helyezkednek el az európai árakhoz.


A legtöbb külföldi ebben a kategóriában egy havi 100 dolláros keretből ki tud jönni. Ha gyakran vásárolsz kozmetikumokat, kontaktlencsét, ruhákat és egyéb termékeket, nagyobb kerettel érdemes számolnod.


A Dominikai Köztársaság nagyobb városaiban van buszközlekedés, míg a legtöbb város más megoldások keverékét alkalmazza. Személyautók, furgonok és teherautók, amelyeket públicos-nak hívnak, megadott útvonalon haladnak sok városban. A motoros taxik (motoconchos) a legtöbb városban egyedurallkodóak. A hagyományos taxik is elérhetőek sok városban a taxiállomásokon. A buszok, público-k és motoconcho-k árai a távolságtól és a várostól függenek, de jellemzően 60 centnél (180 forint) kevesebbe kerülnek utazásonként. A taxi díjában előre meg kell állapodni.


6. Mintaköltségvetés


Ha a keleti parton, Punta Cana-ban szeretnél élni, egy 1000 dolláros költség kiadódhat egy 330 dolláros kellemes egyszobás, városközponton kívüli apartmanból, 200 dollárnyi élelmiszerből, 150 dolláros rezsiből, internettel, telefonnal, és mérsékelt légkondícionálással, 125 dollárt költve a háztartási és személyes termékekre, és 35 dollárt a közlekedésre. Ez a költségvetés 160 dollárt hagy az egészségbiztosításra, éttermi étkezésekre, utazásokra vagy szórakozásra. Ha 100-200 dollárral megnöveled a költségvetésedet, az egy nagyon fontos tartalékot jelenthet a vészhelyzetekre és egyéb váratlan kiadásokra.Hozzászólások (0)


Spanyolimádóknak

Partnereink írták