Egy igazi drogbáró életrajza - Pablo Escobar élete magyarul


Hozzáadva: 2020. Augusztus 17. Megtekintve: 4263

Pablo Escobar egy kolumbiai drogbáró volt, akinek kegyetlen ambíciói belekeverték feleségét, a lányát és a fiát is a híres Medellín Kartellbe.


De ki is volt Pablo Escobar?Pablo Emilio Escobar Gaviria egy kolumbiai drogcsempész volt, aki végül az Amerikába áramló kokain 80 százalékát irányította és ezzel a Forbes Magazin 10 leggazdagabb emberének listájára is felkerült.


Escobar az 1970-es évek elején kezdett el kokainkereskedelemmel foglalkozni és más bűnözőkkel együtt megalapította a Medellín Kartellt. Jótékonysági projektek és futballklubok támogatásával népszerűségre tett szert, de későbbi terrorhadjáratai, amelyek keretében 1000-ek vesztették életüket ellene fordították a közvéleményt.


1. Korai életpályája


Escobar 1949 december 1-én született a kolumbiai Rionegro-ban, Antioquia megyében. Családja később Envigado külvárosába költözött.


Escobar családja szerény körülmények között élt. Apja napszámos volt, anyja pedig iskolai tanár. Escobar már fiatal korában egyedi ambíciókat dédelgetett és szeretett volna kitörni egyszerű környezetéből.


A bűnözés útjára már viszonylag korán rálépett, sírköveket lopott és hamis diplomákat árult. Hamarosan pedig autókat kezdett el lopni és csempészéssel kezdett foglalkozni.


Escobar először a Marlboro Háborúk idején vált híressé, amikor is fő feladatkörben tevékenykedett a Kolumbiába áramló csempészett cigaretta ellenőrzése céljából. Életének ezen epizódja jó lecke volt a jövőben drogbáróvá váló Escobar számára.


2. Escobar felesége, fia és lánya


1976-ban Escobar feleségül vette a 15 éves Maria Victoria Henao-t. A párnak két gyermeke született, fiuk Juan Pablo és lányuk Manuela.


Escobar fia ma Sebastian Marroquin néven ismert és motivációs előadóként tevékenykedik.


Marroquin építészetet tanult és 2015-ben könyvet adott ki Pablo Escobar: Az apám címmel és ebben meséli el, hogy milyen volt a világ leghíresebb drogbárója mellett felnőni. Feltételezi továbbá, hogy apja öngyilkosságot követett el.


“Apámat jobb nem másolni...” - mondta Marroquin egyszer egy interjúban.


“Megmutatta nekünk azt az utat, amelyet társadalomként sosem lenne szabad követni, hiszen ez önpusztításhoz, értékvesztéshez és olyan helyhez vezet, ahol az életnek már nincs jelentősége.”


Escobar pompás és hatalmas birtoka a világ különböző tájairól importált egzotikus állatokkal és hatalmas dinoszaurusz szobrokkal megtöltött állatkertet is magában foglalt.


3. A Medellín Kertell


Kolumbia nem véletlenül tudott dominánssá válni a kokain kereskedelem piacán. Az 1970-es évek elején az ország a marihuána csempészet központja volt.


Amikor azonban a kokain piaca virágzásnak indult, Kolumbia földrajzi elhelyezkedése vált az ország legfőbb értékévé. Kolumbia Dél-Amerika északi csücskében helyezkedik el a perui és bolíviai kokacserje termesztő epicentrumok között. Az ország így tudott a drog egyik legnagyobb piacát jelentő, az országtól rövid repülőútra található Egyesült Államokba áramló nemzetközi kokain kereskedelem domináns tagjává válni.


Escobar gyorsan cselekedett annak érdekében, hogy megragadja a kokain kereskedelem feletti irányítást. 1975-ben egy Fabio Restrepo-nak hívott drogcsempészt meggyilkoltak a kolumbiai Medellínben. Az gyilkosságot sokan úgy hiszik Escobar utasítására hajtották végre, aki ezután rögtön megragadta a hatalmat és Restrepo tevékenységét olyan vállalkozássá alakította, amelyet a világ még sohasem látott.


Escobar vezetésével hatalmas mennyiségű kokapasztát vásároltak Bolíviából és Peruból, amelyet később feldolgoztak és Amerikába szállítottak. Escobar egy kis csoporttal dolgozott együtt, hogy megallapítsák az akkor még nem híres Medellín Kartellt.


1980 közepére Escobar vagyona elérte a nettó 30 milliárd dollárt és a Forbes a Föld tíz leggazdagabb ember közé sorolta. Annyi pénze volt, hogy még egy Learjet-et is vásárolt csak azért, hogy reptetni tudja készpénzét.


Akkoriban Escobar az Amerikába csempészett kokain 80%-t irányította, a hivatalos adatok szerint napi több mint 15 tonnát csempésztek és a Medellín Kartell heti 420 millió dollárt keresett.


Escobar vagyona és hírneve folyamatosan nőtt és vezérként szerette volna magát látni. Gyakran Robin Hood jellegű figurának tartotta magát, és ezt a helyiek is gyakran megerősítették, mivel Escobar sok pénzt fordított a szegények szociális programjainak támogatására.


4. Escobar rövid politikai pályafutása


Escobar fiatalon azt mondta a barátainak és a családjának, hogy Kolumbia elnökévé szeretne válni, bár látta, hogy a meggazdagodást és pozíciójának megszilárdítását csak a bűn útján tudja majd elérni.


1982-ben Escobart a kolumbiai kongresszus helyettes tagjává választották, azonban vagyonának eredete nem maradhatott titokban és két évvel a választások után lemondásra kényszerítették. Az igazságügy minisztert, aki felfedte Escobar hírhedt múltját később lemészárolták.


5. Hány embert ölt meg Pablo Escobar?


Escobar több ezer ember haláláért felelős. Ezek között voltak politikusok, hivatalnokok, újságírók és egyszerű polgárok is.


Amikor rájött, hogy nincs esélye megszerezni Kolumbiában az elnöki posztot és az amerikaiak egyre inkább sürgették elfogását és kiadatását Escobar szabadra engedte dühét, amelyeket ellenségein töltött ki azért, hogy a kolumbiai politikát befolyásolja.


Escobar terrorakciója három kolumbiai elnökjelölt életét oltotta ki. Továbbá egy főügyvéd, néhány bíró és több mint 1000 rendőrtiszt is meghalt Escobar tevékenységének következtében. A kolumbiai jetliner 1989-es felrobbantását is Escobar nevéhez kötik.


Escobar terrorja ellene fordította a közvéleményt és a drogcsempészek szövetsége ennek következtében kezdett felbomlani.


1991 júniusában Escobar feladta magát a Cesar Gaviria elnök által vezetett Kolumbiai kormánynak.


Cserébe elengedték a kiadatást és Escobarnak megengedték megépítse a saját luxus börtönét, a “La Catedral”-t, amelyet saját maga által kiválasztott emberekkel öriztetett. A börtön nem hazudtolta meg nevét. Kaszinót, termálfürdőt és éjszakai klubott is kialakítottak benne.


1992 júniusában a hatóságok megpróbálták Escobart áthelyezni egy hagyományosabb börtönbe, de a drogbáró megszökött. Ezek után 16 hónapon keresztül üldözték a vezért.


Ekkor a Medellín Kartell monopóliuma, főleg azért mert Escobar bebörtönzése alatt a kolumbiai rendőrség felderítette irodáit és megölte sok vezetőjét gyengülni kezdett.


6. Escobar halála


Escobar családja, ugyan sikertelenül, de Németországban keresett menedéket és végül meglelte azt egy bogotai hotelben.


Escobar nem volt ennyire szerencsés. 19933 december 2-án a kolumbiai bűnüldözés elfogta a szökésben lévő Escobart Medellín egy jómódú negyedében.


Tűzpárbaj tört ki és Escobar egy tetőrendszeren próbált menekülni, ahol őt és testőrét is lelőtték.


7. Escobar halála után


Escobar halála felgyorsította a Medellín Kartell szétbomlását és Kolumbia központi szerep a kokaincsempészetben gyengülni látszott.


A drogbáró halálát mind a kolumbiai kormány, mind más országok ünnepelték és a családját rendőrségi védelem alá helyezték.


Azonban sok kolumbiai megsiratta Escobart. Több mint 25.0000 ember jelent meg Escobar temetésén.


“Házakat építtetett és segített a szegényeknek” - mondja egy gyászoló Escobar temetésén a New York Times jelentése szerint.


“A jövőben az emberek úgy fognak a sírjához járulni, mintha szent lett volna.”Hozzászólások (0)


Spanyolimádóknak

Partnereink írták