Cancuni bűnözés: a statisztikák


Hozzáadva: 2020. Július 10. Megtekintve: 772

Az egész 2006-ban kezdődött, amikor Mexikó egy agresszív kampányt indított a drogkartellek vezetői ellen. Az ország legnagyobb drogbáróinak jelentős részét bebörtönözték vagy megölték, 80 ezer, a folyamat során életét vesztett ember mellett.


Ennek eredményeképpen a kartellek jelentős része széttöredezett és kimerült, mivel nem volt vezetője aki iránymutatást adott volna. Meghatározott irányítás nélkül Mexikóban még jobban elkezdett növekedni a bűnözés mértéke, ahogy a széthullott bandák egyszerre próbálták diverzifikálni a működésüket, és vívtak háborút az Egyesült Államokba vezető kábítószerkereskedelmi utakon. A drogkartellek változó dinamikájával Cancun sérülékennyé vált a bandaháborúkból származó erőszakkal szemben.


Bár a kereskedelmi útvonalakért folytatott háború jelentős részét teszi ki Mexikó bűnözésének és gyilkosságainak, a bandák rájöttek, hogy a turisták egyben kábítószerfogyasztók is, így bevételhozóként látják őket. A turistáknak a népszerű úticélokon, például Cancunban történő eladások részét képzik a kartellek diverzifikációjának, ami a 2006-os kampányból ered. Ráadásként, mivel a bűnüldöző szervek közismerten korruptak, már meg is volt a tökéletes keverék a cancuni bűnözés mértékének növelésére.


De ne hagyd, hogy ez félrevezessen, mivel Cancun továbbra is egy népszerű úticél a turisták körében, és egyben nagyon biztonságos is! A nemzeti közbiztonsági rendszer végrehajtó titkárságának 2019-es előzetes kimutatásai alapján Quintana Roo-ban 685 emberölési ügyet indítottak el előző évben. Ebből becslések szerint körülbelül 53 százalék köthető Cancunhoz, ami azt jelenti, hogy a városban 367 gyilkosság történt 2019-ben, ami csökkenés a 2018-as 540-hez képest. Ezt figyelembe véve, Cancun Mexikóban még a top 10 legveszélyesebb város listáján sem szerepel. Ha pedig az Egyesült Államok legveszélyesebb városaihoz hasonlítjuk, akkor még a nyomukba sem ér (még várunk az egyes városokhoz tartozó 2019-es adatokra).Hozzászólások (0)


Spanyolimádóknak

Partnereink írták