A vírus újabb magaslatokba emeli a munkanélküliséget Latin-Amerikában


Hozzáadva: 2020. Július 28. Megtekintve: 688

Bár a latin-amerikai országok elkezdik megszüntetni a lezárásokat, a régió súlyos gazdasági veszteségekkel, és rekordmagas munkanélküliségi rátával néz szembe a koronavírus világjárvány következtében.


Brazília, Chile és Kolumbia a koronavírus-válság által leginkább érintett országok, annak ellenére, hogy a hatóságok a gazdaság újraindításáról döntöttek.


1. Brazília


A hivatalos, keddi adatok szerint Brazília munkanélküliségi rátái az elmúlt két év legmagasabb értékére emelkedtek.


A Brazil Földrajzi és Statisztikai Intézet első harmadéves jelentése alapján a munkanélküliség Brazíliában 12,9%-ra emelkedett a márciustól májusig tartó negyedévben, ami azt jelenti, hogy 7,8 millió ember vesztette el az állását – ez egy olyan rekord, amely 12,7 millióra emeli a munkanélküliek számát, főként az informális szektorban.


Az összes dolgozó brazil száma 85,9 millió fő, ez 8,3%-os csökkenés a tavalyi év azonos időszakához képest.


A koronavírus világjárvány közel 60 ezer életet követelt, és több, mint 1,4 millió embert fertőzőtt meg Brazíliában, de a szakértők szerint az esetek tényleges száma jóval magasabb is lehet, a tesztelés hiánya miatt.


2. Chile


A Nemzeti Statisztikai Hivatal keddi jelentése alapján a munkanélküliség Chilében március-májusban 11,2%-on állt, 4 százalékponttal magasabban, mint 2019 ugyanezen időszakában, ezáltal 2010 óta a legmagasabb szintet elérve.


"Az adat azt mutatja, hogy a koronavírus jelentős romlást hagy maga után a munkavállalásban, a családi bevételekben, és a gazdasági aktivitásban” - írta ki Twitterére Lucas Palacios gazdasági miniszter kedden..


A 8,3 millió fős munkaerővel, és az összesen 940.360 munkanélkülivel a chilei munkaerőpiac határozottan megsínylette a fertőzés terjedésének megelőzésére bevezetett korlátozó intézkedéseket, különösen Chile fővárosában, Santiagoban, ahol az ország közel 18 millió lakosából hétmillióan élnek.


3. Kolumbia


Kolumbia munkanélküliségi rátája elérte a 21,4%-ot májusban, amely 2,1 millióval több munkanélkülit jelent a 2019 májusi állapothoz képest, amikor a ráta 10,5%-on állt – tette közzé a Nemzeti Statisztikai Adminisztrációs Osztály a keddi jelentésében. Hasonlóképpen, a munkával rendelkező lakosság 17,3 millió fő volt májusban, 4,9 millióval kevesebb, mint 2019 ugyanezen hónapjában.


Image by Syaibatul Hamdi from Pixabay


Hozzászólások (0)


Spanyolimádóknak

Partnereink írták