A top 5 lenyűgöző hely Kolumbiában


Hozzáadva: 2020. Július 28. Megtekintve: 769

Végtelen mennyiségű hely van Kolumbiában, amit érdemes meglátogatni. Amikor az olvasóink megkérdeznek minket, hogy mit ajánlunk egy kolumbiai utazásra, még számunkra is nehéz választani. Annyira sok látnivaló van Kolumbiában, a történelmi telepes-városoktól a lenyűgöző nemzeti parkokig vagy csodálatos szűz tengerpartokig.


Ennél fogva, ma úgy döntöttünk, hogy beszámolunk Kolumbia 5 legjobb helyéről, így lehet egy általános elképzelésed, hogy mit láthatsz ott, és hova szeretnél menni közülük.


1. La Candelaria Bogotában


Bogota történelmi központja elképesztő hely egy kis sétálgatáshoz. Lehetetlen elkerülni a történelmet, amíg ott vagy. Sok utca máig megőrzi a gyarmati báját, és gyakran találsz emléktáblákat, amelyek arra emlékeztetnek, hogy egykor híres emberek sétáltak ezeken az utcákon. Ilyen például Antonio Nariño, Kolumbia első elnökhelyettese, vagy Policarpa (akit gyakran csak “La Pola”-ként ismernek), egy híres gyarmatosító és forradalmi mártír.


Bogota történelmi városközpontjában ihatsz egy csészényi világszerte híres kolumbiai kávét Kolumbia egyik leghíresebb és ikonikus hegycsúcsán – a Cerro Monserrate-n. Meglátogathatod a Museo de Oro-t (Arany Múzeum), amely a világ legnagyobb Kolumbusz-előtti aranymunka gyűjteményével rendelkezik. Ez a nemrég felújított és hihetlen múzeum nem fog csalódást okozni. Bogota történelmi központjában látogasd meg a központi teret – a Plaza de Bolívart, és a híres történelmi negyedet, a La Candelariat. Ha van rá időd, tölts el egy kis időt a városközpont körüli templomokban, különösen a la Iglesia de San Francisco-ban, és a La Terceraban.


2. Zipaquira sókatedrálisa


Zipaquira kisvárosa a sóbányáiról és a bányászat befejeztekor hátrahagyott monumentális termek és alagutak hálózatában felépített sókatedrálisáról híres. Ez a katedrális egyike a legjobb kolumbiai helyeknek, mert az innovatív építészeti megoldásait illetően semmihez sem fogható a világon. 1995-ben nyílt meg, és a vallás és építészet eklektikus keverékét mutatja, hogy maximalizálja a védelmet a bányában való munka folyamatosan jelen lévő veszélyeivel szemben.


A keresztút állomásai a bányában megrendítően mutatják be Jézus utolsó pillanatait, amelyek csúcspontja a háromrészes barlangi katedrális. A látogatókat nem csak az elképesztő mérnöki munka, és a szobrok nyűgözik le, hanem a hely vallási jelentése és fontossága a bányászok számára is.


3. Mompox


Mompox egy lenyűgöző kolumbiai város, amely az építészetéről, kultúrájáról és fantasztikus természetes környezetéről híres. Mompox városában megállt az idő. Míg az ország többi része fejlődött és modernizálódott, Mompox lényegében ugyanúgy néz ki, mint a gyarmati időkben, és emiatt 1995-ben az UNESCO világörökségi helyszínné is nyilvánította.


Santa Cruz de Mompox (ez a hivatalos neve) a Magdalena-folyó egyik ága által körülvett szigeten található, a Momposina völgyben a Sierra Nevada de Santa Marta és a Sierra de San Lucas között. A várost 1540-ben alapították, és egy fontos kereskedelmi központ volt a spanyol uralom idején a stratégiai elhelyezkedésének köszönhetően. A Magdalena Kolumbia leghosszabb folyója, és a gyarmati időkben ez volta fő közlekedési útvonal a karibi tengerparttól az ország közepe felé. Mompox biztonságos hely volt a spanyolok számára az arany és más kincsek tárolására is a kalózokkal szemben, valamint menedékhelyként szolgált a cartagenai kalóztámadások elől menekülő családok számára is.


Talán Santander legismertebb városa: Barichara kicsi és gyarmati városa mindössze 2,5 órányira található a sandanderi fővárostól, Bucaramangától, de különbözőbb nem is lehetne. Baricharát “Kolumbia legszebb városának” titulálták, és egy egyedien sármos, gyarmati, és romantikus légkörrel rendelkezik. Ha meglátogatod ezt a festői várost, mindenképpen nézz be a helyi kézműves boltokba, és próbáld ki a hormigas culonas-t (óriáshangyák), mely egy helyi specialitás. Látogasd meg a Szeplőtelen Katedrálist, és mássz fel a Santa Barbara templomhoz, mely egy, a városra néző hegy tetején található.


4. Cabo de la Vela, La Guajira-ban


La Guajira a sivatagjával és majdnem földönkívüli tájaival, valamint az őslakosok (a “wayuu”-k) büszke örökségével és hagyományaival Kolumbia egyik legemlékezetesebb és legelszigeteltebb része amit meglátogathatsz. Itt található Cabo de la Vela, ahol európai ember először dokumentáltan dél-amerikai talajra lépett, 1499-ben.


Cabo de la Vela-ban gyönyörű helyeket találsz, mint például a “Pilon de Acuzar”, egy kis csúcs, ahonnan lenyűgöző kilátásod lesz a régióra, valamint az “Ojo de agua” tengerpart, amely egy kellemes hely a pihenéshez. Élvezd ezeknek a csodálatos helyeknek az egyikét kolumbiai utad során, és fürödj meg a Karib-tengerben. Az éjszakát a helyi közösség által üzemeltetett egyik rancheria-ban töltheted, ahol rengeteg időd lesz a pihenésre, és tanulhatsz egy kicsit a wayuu-kultúrával kapcsolatban.


5. Villa de Leyva


Villa de Leyva egyértelműen a legturistásabb és legnépszerűbb város Boyacában. Ebben a gyarmati faluban, melyben megállt az idő, úgy fogod érezni magad, mintha visszarepültél volna a gyarmati korba. Lenyűgöző gyarmati struktúrák veszik körbe a központi teret, valamint egy gyönyörű plébániatemplom. A tér körülbelül 14000 négyzetméter nagyságú, és Kolumbia legnagyobb terének tartják. A városban számos történelmi helyszín található, amelyek múzeumok is egyben, mint például: La Casa Museo Antonio Nariño, (Antonio Nariño egy kolumbiai függetlenségi hős), a Museo del Carmen, egy vallási múzeum, amely értékes festményeket és szent tárgyakat állít ki a 16. századtól kezdődően. Emellett itt van még a Paleontológiai Múzeum, amelynek csontvázai a kréta-korba és mezozoikum korába visznek vissza, amikor még tenger borította ezt a területet.


Villa de Leyva mellett meglátogathatod Moniquira Archeológiai Parkját, amit “El Infiernito” néven is ismernek. Ez egy idős Muisca szentély egy csillagászati naptárral és a föld termékenységének állított monumentális szobrokkal. Meglátogathatod a Fosszília Múzeumot is, hogy láthasd egy óriási tengeri hüllő megkövült csontvázát, amely 120 millió éve élt ebben a régióban.


Image by julian zapata from Pixabay


Hozzászólások (0)


Spanyolimádóknak

Partnereink írták