Hogyan élj meg Mexikóban havi 1000 dollárból


Hozzáadva: 2020. Július 31. Megtekintve: 571

Mexikó régóta népszerű úticélja a nyugdíjasoknak, és más, alacsony életköltségek és meleg éghajlat iránt érdeklődő külföldieknek. Bár néhány külföldi központban az árak az évtizedek alatt jelentősen megemelkedtek, Mexikó továbbra is olcsó életet kínál a természetes luxusban.


Akár egy csendes-óceáni nyugodt tengerparton telepednél le, akár egy felföldi gyarmati városban, vagy a Yucatán-dzsungel szélén, tökéletesen meg lehet élni Mexikóban kevesebb, mint 1000 dollárból havonta. Attól függően, hogy hol kötsz ki, esetleg még maradhat is egy kicsi szórakozásra vagy utazásra.


1. Kulcspontok


  • Sok európai számára a Mexikóba költözés egy csodálatos lehetőség, hogy melegebb éghajlatra költözzön, esetleg a tengerparton éljen, és kevésbé stresszesebb életvitelt folytasson.
  • A Mexikóba költözés sok helyen az alacsony életköltségekkel is jár, ahol évi 12000, vagy havi 1000 dollárból meg tudsz élni. A cikk végén adunk egy példa költségvetést!
  • A lakhatást, rezsit és ételeket sokkal olcsóbb áron meg tudod oldani, mint az USA-ban, és az egészségügyi ellátás is egészen jó színvonalú.


2. Letelepedési szabályok


Mexikóban számos követelménye van a Végleges Letelepedési Vízim megszerzésének, ami a hosszú távú letelepedéshez szükséges. Egy fontos tényező a gazdasági fizetőképességed bizonyítása – azaz, hogy el fogod tudni tartani magadat, amíg Mexikóban élsz.


2020-ban bizonyítanod kell, hogy havonta legalább 2200 dolláros jövedelemmel rendelkezel, plusz 450 dollárral minden egyes eltartott családtag után. Így bár akár 1000 dollárból is meg tudsz élni Mexikóban, ennek az összegnek a kétszeresét kell keresned, hogy legalálisan letelepedhess itt.


3. Úticélok, amiket érdemes figyelembe venni


Mexikó egy hatalmas ország, sokszínű, természetes tájakkal. Az ország csaknem minden régiójában találhatóak jó, megfizethető úticélok.


  • A Csendes-óceáni tengerparton a vonzó városok északról délre Mazatlán, Puerto Vallarta, és Puerto Escondido.
  • A nyugati felvidékeken a Chapala-tó körüli városok elég népszerűek az amerikaiak körében, ahogy a Mexikóvárostól északra levő felföldön található San Miguel de Allende is.
  • Mexikóvárostól délre Cuernavaca egy növekvő nyugdíjas-mennyország, míg a Mexikó déli csücskében található Chiapas állambeli San Cristóbal de las Casas egy másik elképesztő hegyi úticél.
  • A Yucatán-félszigeten Merida és Riviera Maya magasan értékelt nyugdíjas úticélok, de itt keményebben kell küzdened, hogy az 1000 dolláros kereten belül maradj.


4. Lakhatási költségek Mexikóban


A nagyforgalmú üdülőterületeken és felsőkategóriás környékeken kívül a lakhatás elég olcsó Mexikóban.


A Numbeo.com nemzetközi árösszehasonlító weboldal szerint egy szép egyhálószobás lakás egy központi kerületben Mexikóban átlagosan 300 dollárba (90 ezer forint) kerül havonta, míg ugyanez az apartman egy külsőbb kerületben 195 (60 ezer forint) dollárért megy el 2020 áprilisában.


A három hálószobás lakások átlagosan 605 (180 ezer forint) dollárba kerülnek havonta a belsőbb helyszíneken, és 415 dollárba (122 ezer forint) a külvárosban, ami nagyon megfizethető, ha egy szobatárssal vagy a partnereddel élnél együtt.


Néhány nagyon népszerű úticél magasabb bérleti díjakkal rendelkezik a belsőbb kerületeiben. Például az egyhálószobás lakások Puerto Vallartában több, mint 200 dollárral drágábbak a központi helyszíneken az országos átlaghoz képest 2020-ban. A központon kívül apartmanok 100 dollárral drágábbak az országos átlagnál.


Általánosságban véve a távolabbi lakhatási lehetőségek nagyon olcsók, függetlenül attól, hogy hova mész Mexikóban.


5. Rezsiköltségek Mexikóban


A rezsi Mexikóban nem kerül sokba, ha csak nem akarod egész évben használni a légkondit.


A Numbeo.com szerint 2020-ban az áram, a víz és a szemétszállítás körülbelül 32 dollárba (9400 forint) kerül havonta. A korlátlan szélessávú internet kevesebb, mint 25 dollár (7300 forint) havonta, és széles körben elérhető.


Az alapvető telefonszolgáltatások 6 centbe (18 forint) kerülnek percenként. A havidíjas csomagok is elérhetőek, és a szükségleteidtől függően ezek jobb ajánlatok lehetnek. A jelenlegi telefonodat is használhatod Mexikóban ha előfizetést váltasz vagy veszel egy új SIM kártyát.


6. Ételköltségek Mexikóban


Az ételek árai nagyon kedvezőek Mexikóban, különösen a helyben termelt gyümölcsöké és zöldségeké, valamint a kimért ételeké, mint a kenyér, tojás, tészta és a hús. Mexikó sok részén vehetsz paradicsomot, hagymát, narancsot, banánt és még sok mindent mást kevesebb mint 50 centért fontonként (320 forint/kg), néha pedig sokkal kevesebbért, ha a megfelelő helyen élsz. A csirkemell filé 1,85 dollárba kerül fontonként (1200 forint/kg), egy tucat tojás pedig 1,24 dollárba (360 forint) kerül 2020 áprilisában.


A mexikói élelmiszerboltok tele vannak ismerős és kevésbé ismerős élelmiszer termékekkel, hogy teletöltsék az éléskamrádat, és biztosítsák a változatos étrendet. Bár gyakran elérhetőek külföldi márkák is, általában egyszerűbb tartanod magadat a kerethez, ha a helyi márkájú termékeket választod, amik ráadásul jobb minőségűek és finomabbak is.


A palackos víz olcsó és mindenhol elérhető Mexikóban. Egy másfél literes üveg ára átlagosan 65 cent (190 forint) alatt alakul. Sok helyen 5-gallonos kannákat is vehetsz, hogy méginkább csökkentsd a költségeidet. Az USA Betegségmegelőzési Központja azt javasolja, hogy Mexikóban teljes egészében kerüld el a csapvizet.


A legtöbb, elsősorban otthon főző külföldi kifejezetten jókat tud enni 200 dollárért havonta. Bár könnyű túllépni a költségeidet ezen a területen, sok külföldi szerint egyszerű betartani a határokat, ha odafigyelsz a költekezéseidre vásárláskor.


Az éttermi étkezés meglehetősen olcsó Mexikóban. Az olcsó helyi éttermek és ételárusok a kültéri piacokon mindenhol jelen vannak az országban.


Egy forgalmas helyi éttermeben egy adag étel 3-5 dollár (880-1470 forint) közötti áron kapható a várostól függően. Egy háromfogásos étkezés egy középkategóriás étteremben kicsit több, mint 20 dollárba (5860 forint) kerül két főre, a turistás övezetekben pedig magasabbak az árak.


7. Egészségügy Mexikóban


A mexikói egészségügy nagyon jó, különösen a nagyobb városokban, és a külföldiek célpontjaként szolgáló más területeken. A legtöbb mexikói egészségügyi szakember ugyanolyan képzett, mint amerikai társaik. Sőt, egyre több amerikai egészségügyi turista keresi fel Mexikót kifejezetten az olcsó kezelésért.


Az International Living külföldi életről szóló publikációja szerint a mexikói egészségügyi ellátás kevesebb, mint feleannyiba kerül, mint ugyanaz az ellátás az USA-ban. A legtöbb külföldi számára az egészségbiztosítás is jelentősen olcsóbb Mexikóban.


8. Egyéb költségek


A háztartási termékek, személyes higiéniai termékek és más áruk jellemzően olcsók Mexikóban ha helyi márkákat vásárolsz, amikor csak lehetséges. Egy 100 dolláros keret több, mint elég hogy fedezze ezeket a kiadásokat.


Ugyanakkor a kontaktlencse, új ruha, lakásdekoráció, szuvenír, és más hasonlók rendszeres vásárlása hamar magasabb költségekhez vezethet.


A legtöbb terjedelmes mexikói városban található rendszeres és kedvező árú tömegközlekedés. A buszjegyek körülbelül 40 centbe (120 forint) kerülnek egy útra, vagy 17 dollárért (5000 forint) lehet venni havi bérletet. A taxik is olcsók sok városban, a kezdőár 1,3 dollárról (380 forint) indul, és mérföldenként 70 centet (kilométerenként 130 forintot) kell fizetni értük.


Valahol a busz és a taxi között található, úgynevezett collectivok, combik és minibuszok meghatározott útvonalakon haladnak keresztül a nagyvárosokban, és megállnak ha egy utas le vagy fel szeretne szállni. A menetdíjak kicsit drágábbak, mint a hagyományos busz esetében, de az utazás jellemzően gyorsabb.


9. Mintaköltségvetés


Az alap megélhetési költségek közé tartozik: 300 dollár lakbér; 100 dollár rezsi, telefon, internet; 200 dollár ételre; 50 dollár a közlekedésre; és 100 dollár a személyes és háztartási cikkekre. A maradék 250 dollárt lehet használni egészségbiztosításra, éttermi étkezésekre, szórakozásra, utazásra, vagy elteheted egy későbbi vészhelyzet esetére tartaléknak.


Image by jjnanni from Pixabay


Hozzászólások (0)


Spanyolimádóknak

Partnereink írták