7 őslakos kultúra, akiket meglátogathatsz Kolumbiában


Hozzáadva: 2020. Július 29. Megtekintve: 1050

Bár Kolumbia lakosságának kevesebb, mint 4%-át alkotják az őslakosok – akik körülbelül 87 különálló őslakos-csoportra oszlanak – ez kultúrák egy gazdag és változatos egyvelege, hosszú, és sokrétű történelemmel.


Számos különböző őslakos közösség van Kolumbiában, akik bizonyos mértékben megnyitották a közösségüket a turisták számára, ezeknek az embereknek a meglátogatása, és az életük megismerése pedig egy lenyűgöző és egyedi élmény. Ugyanakkor vedd figyelembe, hogy ők is emberek, így tiszteld kultúrájukat és a magánéletüket, és mindig egy helyi, közösség-alapú projekt keretén belül szervezd az utadat, ahelyett, hogy csak megjelennél egy kamerával!


1. Wiwa


A Wiva egyike a négy őslakos népnek, akik a Sierra Nevada de Santa Marta hegyvidéken élnek, a Kogui, Arhuaco és Kankuamo törzsekkel együtt. A Wiwa sokkal aktívabb a turizmusban, mint sok helyi társuk, és még egy irodát is üzemeltetnek, ami kirándulásokat szervez az Elveszett Városba, az egyik legszentebb helyükre. A Wiva Tour egyedi betekintést kínál minden Elveszett Városba vezető kiránduláson, és minden idegenvezető helyi Wiva-személy, aki jóval többet tud mesélni a helyről, mint bármilyen kívülálló idegenvezető tudna. Mindenképpen őket válaszd, ha meg szeretnéd látogatni a város!


2. Wayuu


Kolumbia legnagyobb őslakos csoportja a Guajira-sivatagban élő Wayuu-törzs. Több, mint 150 ezer wayuu-lakos él a venezuelai határ menti durva, északi sivatagokban, és borzasztóan szenvedtek a területen pusztító szárazságtól és az évtizedes állami elhanyagolástól. Sok Wayuu érthető módon óvatos a kívülállókkal, de többet is megtudhatsz a valóban egyedi kultúrájukról, ha felkeresel egy rancheriát, egy tipikus Wayuu-othont, amelyek közül több is turistaszállóként működik. A legjobb a választékban a Rancheria Utta, ahol megtanulhatod a hagyományos táncokat, öltözködési szokásokat, és az ikonikus Wayuu-táskák készítésének kultúráját.


3. Arhuaco


A Sierra Nevada de Santa Marta egy másik törzse, az Arhuaco-k jellemzően jobban elkülönülnek a külvilágtól, mint a Wiwa-k, de spirituális fővárosuk, a déli Sierrában eldugott, a regionális székhelytől (Cesar, Valledupar) nem messze fekvő Nabusimake látogatható. Nabusimake egy gyönyörű kis falu, amely egy békés völgyben rejtőzik a hegyek között. A látogatók azonban problémák forrásai lehetnek itt, így utazz egy jó hírű irodával, és légy tisztelettudó, ha képeket készítenél.


4. Guambiano


A Guambiano – vagy Misak – egy őslakos nép, amely tagjai Cauca déli részén élnek, főként Silvia kis hegyi faluja környékén. Ez a falu egy heti vásár helyszíne – mindig keddenként – amikor a környező hegyekben élő Guambianok lejönnek a faluba hogy árukat vegyenek és adjanak el. Silviat meglátogathatod egy keddi napon, és többet is megtudhatsz a Misak kultúráról, de vigyázz, mert ők különösen nem szeretik, ha fotók készülnek róluk, ezért mindig kérdezd meg udvariasan, ha ilyen szándékod van!5. Páez


A Nasa néven is ismert Páez törzs tagjai Kolumbia délnyugati felföldein élnek, közülük sokan Tierradentro ősi régészeti lelőhelye körül. Bár nincs hivatalos módja a Páez kultúra meglátogatásának, sok Páez ember dolgozik idegenvezetőként a Tierradentro sírjai és katakombái környékén, és egy túra alkalmával betekintést nyerhetsz a kultúrájukba és hagyományaikba.


6. Puinave


A Puinave egy őslakos törzs Guainia észak-amazóniai területeiről. Bár a kultúrájuk valamennyire izolált, a Guainia-dzsungel ősi sziklás Mavecure-hegyén található El Remanso Puinave-lakosságú faluja nagyobb kapcsolatba helyezte őket a turizmussal. Nekik sincs hivatalos turista infrastruktúrájuk, de a helyi Puinave-emberek idegenvezetőként dolgoznak az ősi sziklákra vezető túrákon, és boldogan beszélgetnek a kultúrájukról, elmesélik a mítoszaikat és legendáikat, és hogy hogyan kapcsolódnak a hegyekhez.


7. Embera Chamí


Az Embera Chami tagjai Kolumbia nyugati alföldjein élnek szétszórva, különösen Choco, Risaralda és Caldas régióiban. A San Lorenzo rezervátum a Caldas régióban található, Riosucio városához közel, és egy nagyszerű hely, ha szeretnél első kézből tanulni a különleges kultúrájkuról. San Lorenzo egy közösségi turista projekt keretében nyílik meg, és lehetséges egy helyi idegenvezetővel látogatást szervezni, amely tartalmaz egy túrát, tipikus ételeket, egy gyógyító szertartást egy Embera-pappal, és még élő zenét is.


Image by alejobaron from Pixabay


Hozzászólások (0)


Spanyolimádóknak

Partnereink írták