40 érdekes tény Venezueláról


Hozzáadva: 2020. Július 08. Megtekintve: 1014

Venezuela, hivatalos nevén a Venezuelai Bolivári Köztársaság egy ország Dél-Amerika északi partján. 912.050 négyzetkilométer a területe. Caracas a fővárosa, és egyben legnagyobb városa. A hivatalos nyelve a spanyol. A pénzneme a venezuelai bolívar (VEF). Szárazföldön Kolumbiával, Brazíliával és Guyanaval határos.


A multikulturális és földrajzilag sokszínű Dél-Amerikai ország északi tengerpartjai megoszlanak a Karib-tenger és az Észak-Atlanti-óceán között, minden évben odacsábítva a nyaralókat. Olvass tovább, hogy megtudhass 40 érdekes tényt Venezuelával kapcsolatban.


Tények a földrajzzal, környezettel és éghajlattal kapcsolatban


1. Venezuela csodálatos, sokszínű földrajzzal rendelkezik. Találhatók itt Karib szigetek, folyók, mocsárvidékek, hegyek, gleccserek, felföldek, füves vidékek (los llanos), sivatagok, kanyonok, fennsíkok, erdők és dzsungelek egyaránt.


2. Az ország élőhelyei nyugaton az Andoktól az Amazonas-vidéki esőerdőkig és az északi Karibi tengerpartokig, a kiterjedt füves területektől a keleti Orinoco-deltáig terjednek.


3. Az Amazonas-medence északi széle alkotja Venezuela déli részét.


4. Dél-Amerika legnagyobb tava Venezuelában található. A Maracaibo-tó a maga 20-40 millió éves korával a Föld egyik legidősebb tava is egyben.


5. A Catatumbo-villám egy időjárási jelenség, amely csak a Catatumbo-folyó Maracaibo-tóba való torkollásánál lép fel. Évente akár 160 napon keresztül, naponta akár tíz órán keresztül csapnak bele a villámok a tóba esténként.


A Catatumbo-villám egy atmoszférikus jelenség Venezuelában. Csak a Catatumbo-folyó Maracaibo-tóba torkollásánál lép fel. A gyakori és erőteljes villámok ezen a viszonylag is területen a világ legnagyobb troposzférikus ózongenerátorának számítanak.


6. Mivel teljes területe a trópusi övezetben található, az ország két évszakkal rendelkezik: egy forró, esős évszakkal, és egy forró, száraz évszakkal. A fő különbség a lehulló csapadék mértéke.


7. Venezuela egyike a Föld 17 biológiailag leginkább sokszínű országának.


8. A bozótosok, mangrove-erdők és köderdők különösen gazdagok biodiverzitás szemppontjából.


9. Venezuela egyike annak a 20 országnak, amelynek állatai és növényei egyediek az adott országban.


10. A kétéltűek ötven százaléka és a hüllők 23 százaléka egyedi Venezuelában. A növényfaok 38 százaléka és a madarak 48 százaléka úgyszintén.


11. Venezuela köderdejei több, mint 25000 orchideafajnak adnak otthont, köztük a flor de mayo-nak, amely az ország nemzeti virága.


12. Több, mint 3900 gombafajt fedeztek fel és rögzítettek Venezuelában.


13. A venezuelai állatvilág részei a három- és kétujjú lajhárok, az amazonasi folyamidelfinek, az orinoco-krokodilok (amelyek akár 6,6 méter hosszúra is megnőhetnek), a sörényes hangyászok, a jaguárok és a kapibarák.


14. Venezuela emlős- és madárfajainak több mint fele az Orinocotól délre, az Amazonas erdejeiben található, köztük a fehérszárnyú trupiál, amely Venezuela nemzeti madara is egyben. Egy fehérszárnyú trupiál kaktusz-bozótok között


15. Venezuelában 43 nemzeti park található, és az erdős területeinek 33 százaléka védett.


16. Az ország déli csücskében egy 82.880 négyzetkilométeres rezervátum található a yanomami törzsek részére, ami el van zárva a bányászok, farmerek, és minden nem-yanomami származású letelepedni kívánó elől.


Történelem


17. Mielőtt az európaiak megérkeztek volna az országba, az ősi Timoto-Cuica kultúra állandó falvakkal, teraszos, öntözött földekkel rendelkezett, és még az esővizet is tartályokba gyűjtötték. A hódítást követően sokan meghaltak közülük az európából behozott betegségek következtében.


18. 1497-ben, harmadik amerikai útja során Kolombusz Kristóf behajózott az Orinoco-deltába, és kijelentette, hogy megtalálta a “földi mennyországot”. Elnevezte a területet a “kegyelem földjének”, ami máig is az ország beceneve maradt.


19. 1499-ben Alonso de Ojeda expedíciója meglátogatta az ország tengerpartjait, és felfedezte a cölöpökön álló házakat a Macaibo-tó körül. Mivel ezek a navigátorát, Amerigo Vespuccit Velence városára emlékeztették, elnevezték a környéket “Veneziola”-nak, azaz “Kis Velencének”.


20. A területet a spanyolok gyarmatosították 1522-ben. Az egyik első spanyol-amerikai gyarmat volt, amely 1811-ben kinyilvánította a függetlenségét, és végül 1821-ben Simón Bolívar idején meg is kapta azt, Nagy-Kolumbia részeként.


21. 1830-ban az ország elszakadt Kolumbiától, hogy önálló köztársasággá válhasson. Páez lett az első elnök.


22. 1830-tól egészen a demokrácia 1958-as visszaállításáig Venezuelában számos forradalom, diktatúra, ellenforradalom, és katonai puccs zajlott le.


23. Hugo Chavez 1992-ben két puccsal is próbálkozott, de miután mindkettő sikertelen volt, bebörtönözték.


24. Chavez-t elnökké választották egy 1998. decemberi földcsuszamlás alkalmával, és azonnal átvette az irányítást a gazdaság felett a kongresszus és az alkotmány megkerülésével.


25. 2000-ben Chavezt újraválasztották egy újabb földcsuszamláskor, ami felfordulásokat váltott ki, puccskísérletekkel, általános sztrájkkal, leváltási kísérlettel, és más országok általi szankciókkal. 2006-ban és 2012-ben is újraválasztották, de 2013 márciusában hivatali ideje alatt meghalt.


26. Nicolas Madura 2013 szeptemberében eltávolította az Egyesült Államok diplomatáit. Obama elnök szankciókat vezetett be Venezuela ellen, és nemzetbiztonsági kockázatnak nyilvánította 2015 márciusában.


Venezuela zászlaja: A sárga a terület gazdagságát, a kék az emberek bátorságát, a piros a függetlenségért meghozott véráldozatot jelenti.


Gazdaság


27. Venezuela Latin-Amerika egyik legvárosiasabb országa. A fővárosa Caracas.


28. A helyi valuta a venezuelai bolívar. Ha egyszer átváltottad a pénzt ebbe a valutába, utána már nem lehet visszaváltani dollárra vagy euróra, úgyhogy figyelj erre, és tervezz ennek megfelelően.


Vörös olajos hordók


29. A Maracaibo-tónál található hatalmas olajkészletek felfedezését követően, a korai 20. századtól kezdve, Venezuela a világ egyik vezető olajkitermelőjévé vált.


30. Venezuela rendelkezik a világ legnagyobb olajkészleteivel, és az OPEC egyik alapító tagja.


31. Az ország folyamatosan a világ top 10 legnagyobb nyersolaj kitermelője között tlálható, és a nyolcadik legnagyobb földgáztartalékkal rendelkezik.


32. A petrolipar a fő gazdasági húzóerő, és az export nagyjából 80 százalékáért felel. A Chavez és Maduro elnökök alatti árszabályozások országszerte hiányállapotot idéztek elő alapvető termékekből, például tejből vagy pelenkából.


33. A Guri-gát, amely a legnagyobb vízierőmű a világon, termeli meg az összes vízenergiát, amelyet az ország felhasznál.


Guri-gát, Venezuela. 1978-ban nyílt meg, 162 méter magas, és 7426 méter széles. Az erőmű 10235 MW-os kapacitással rendelkezik.


34. Miután 2016 januárjában az élelmiszer és alapvető szükségletek hiánya miatt gazdasági vészhelyzetet hirdettek, Maduro májusban alkotmányos vészhelyzetet hirdetett, miután a szárazság energiahiányt okozott. Időszakos áramszünetet rendelt el, és országszerte csökkentette a munkaórák számát.


35. Bizonyos szakértők szerint 2017-re Venezuelában az infláció elérheti a 2000 százalékot, krónikus élelmiszer-, áru- és gyógyszerellátási gondok mellett.


36. Nicolás Maduro elnök 2016. december 12-én kivonta a forgalomból a 100 bolívaros bankjegyet, mindössze 72 órát hagyva az embereknek, hogy beváltsák a régi bankjegyeiket újakra. Az elnök USA-központú “maffiákat” vádolt azzal, hogy a venezuelai bankjegyek felhalmozásával destabilizálni akarják a gazdaságot.


Kultúra és emberek


37. Venezuela lakosságának nagyrésze mesztic, azaz kevert származású. Etnikai kisebbségként főleg afrikai származásúak és bennszülöttek élnek az országban.


38. Egy 2008-as, az University of Brasilia által végzett DNS-vizsgálat alapján a lakosság összetétele majdnem 61 százalékban Európai, 23 százalékban bennszülött, és kicsit több, mint 16 százalékban afrikai.


39. A nemzeti nyelva spanyol, de az alkotmány több, mint 30 bennszülött nyelvet is elismer. Emellett a bevándorlók a saját nyelvüket használják.


40. A lakosság 88 százaléka keresztény, főleg római katolikusok. Ezen kívül kisebb, de befolyásos zsidó, muszlim és buddhista közösségek élnek még az országban.Hozzászólások (0)


Spanyolimádóknak

Partnereink írták