12 tény, amit tudni kell Gibraltárról


Hozzáadva: 2020. Augusztus 15. Megtekintve: 2575

Gibraltár egy zavaros hely - különösen, mert még soha nem volt önmaga.


Mi is ez a furcsa kis föld Spanyolország végén, ami nem spanyol?


Brit, hallottad, de hogy lehet ilyen szép idő?


Hogy néznek ki gibraltáriak, milyen nyelven beszélnek, milyen valutát használnak?


Tények Gibraltárról


Olyan sok kérdés. Itt vannak a rövid válaszok az alapvetőekre.


 • Gibraltár egy brit tengerentúli terület, ami azt jelenti, hogy az Egyesült Királyság joghatósága alá tartozik, de technikailag nem része. (Jelenleg 14 brit tengerentúli területek a világon, beleértve a Bermuda és a Falkland-szigetek.)
 • Gibraltár az Egyesült Királysággal való kapcsolata miatt az Európai Unió része is, de több gazdasági szövetségen kívül van (mint például a vámunió, a héa-terület és a schengeni térség).
 • Gibraltár mindössze 6,8 km2 méretű, és a lakosság mintegy 30.000 ember, a világ bármely országának vagy területének ötödik legnagyobb sűrűsége.
 • Az angol Gibraltár hivatalos nyelve, de sokan beszélnek spanyolul és a helyi nyelven is, amelyet Llanito-nak neveznek, és mediterrán szavak keveréke van benne.
 • Gibraltár hivatalos pénzneme a font, és az Egyesült Királyságból származó bankjegyeket és érméket az Egyesült Királyságban költheti el - de nem használhatja a helyben előállított bankjegyeket vagy érméket az Egyesült Királyságban.
 • Gibraltárnak saját politikai rendszere van, amely számos döntést hoz a területen, de az olyan kérdéseket, mint a védelem és a külügyek, az Egyesült Királyság kormánya határozza meg Londonban.
 • Gibraltár ugyanazt az időzónát használja, mint Spanyolország (nem az Egyesült Királyság), és az emberek a jobb oldalon vezetnek, mint a kontinentális Európában (de nem az Egyesült Királyságban).

 • Tények Gibraltárról


  Szóval, itt is van. 12 tény, amit nem kell tudni Gibraltárról (de azt hiszem, érdekes mégis).


  1. számú tény


  A Gibraltárba vezető utat minden alkalommal lezárják, amikor egy repülőgép leszáll a terület repülőterén. miért?


  Nos, mert az út a városba a kifutópálya is!


  A kifutópálya alapvetően Gibraltár teljes szélességeben a spanyol-határ mellett fut és át tudsz sétálhatsz rajta, ha nem jönnek vagy mennek repülők.


  2. számú tény


  Apropó határátlépés, el tudod hinni, hogy néha akár 8 órát is igénybe vehet, hogy átjusson a bevándorlási ellenőrzésen? Ez egy szélsőséges eset, de nem szokatlan, hogy meg kell várni egy pár órát.


  Ennek több oka is van – az egyik az, hogy Gibraltárnak más a vámszabálya, ezért a spanyol hatóságok ellenőrizni akarják, hogy az emberek nem csempésznek-e árukat az országukba.


  De van egy elmélet is, hogy ez politikai okokból, és a spanyolok gyakran csak lassítják a dolgokat, hogy bosszantsák a briteket!


  3. számú tény


  Gibraltárban gyakorlatilag nincs adó az árukra. Tudom, elég fantasztikus, nem? Látnod kellene, hogy hány ember vásárol cigarettát és piát a boltokban az országból kifelé menet.


  Egy 20-as csomag cigaretta az Egyesült Királyságban körülbelül 10 fontba fog kerülni, de Gibraltárban csak körülbelül 2 font. Egy nagy üveg jó gin 25 fontba kerülhet az Egyesült Királyságban, de körülbelül 10 fontba fog kerülni Gibraltárban.


  Majdnem megéri a repülőjegyet, hogy felhalmozzon az alkoholt!


  4. számú tény


  Gibraltár kérelmezte, hogy részt vehessen az olimpián, de eddig nem fogadták el (és valószínűleg soha nem is fog a jelenlegi szabályok szerint).


  Azonban 15 Nemzetközösségi Játékokon vett részt, de még nem nyert egyetlen érmet.


  A FIFA teljes jogú tagjává is próbál válni, de jelenleg meg kell állapodnia, hogy az UEFA tagja legyen, amelyben 2013-ban tagságot kapott (bár Spanyolország ellenezte).


  A Gibraltár által játszott 12 UEFA-mérkőzésből csak egyet nyert meg (Málta ellen 1-0).


  5. számú tény


  Csakúgy, mint az Egyesült Királyságban, a telefondobozok és a postadobozok Gibraltárban vörösre vannak festve. Nem sok mindent lehet mondani erről. De jól néznek ki!


  6. számú tény


  Ami igazán érdekes, hogy több mint 50 kilométernyi alagutat ástak a Gibraltári Sziklába, és az a hír járja, hogy védve vannak a sugárzástól vagy egy atombomba hatásaitól. Nem találok erre bizonyítékot, de több helyi ember is ezt mondta.


  Ezzel a híreszteléssel együtt az az elmélet, hogy az Egyesült Királyság a sziklában lévő alagutakat biztonságos bunkerként használná a fontos brit személyek számára (a kormány és a királyi család) nukleáris támadás esetén.


  Ez valószínűleg nem igaz de ez nem teszi a helyet kicsit titokzatosabbá. Ki tudja, milyen titkos bunkereket építettek az alagutakban?


  7. számú tény


  Ha már a pletykáknál tartunk, van egy legenda is, hogy van egy titkos természetes alagút Gibraltártól Marokkóig és a Szent Mihály-barlang mélyéről érhető el.


  Ki tudja, hogy ez igaz-e, de mindenféle történet van arról, hogy emberek eltűntek a barlangokban, és soha többé nem látták őket.


  A legenda egyik változata azt mondja, hogy a gibraltári majmok Afrikából jöttek, és egy alagúton keresztül jöttek. Bár igaz, hogy valószínűleg Afrikából jöttek, sokkal valószínűbb, hogy néhány korai felfedezővel jöttek hajókon.


  8. számú tény


  A majmok elhoznak a következő tényhez Gibraltárról.


  Először is, meg kell jegyezni, hogy ezek valójában makákók, annak ellenére, hogy általában a továbbiakban barbár majmoknak nevezzük. Bár a terület ikonikus részét képezik, nagyon közel kerültek ahhoz, hogy kiirtsák őket.


  A második világháború alatt már csak 7 maradt, de a brit miniszterelnök, Winston Churchill, elrendelte, hogy újakat kell hozni át Észak-Afrikából, hogy pótolja a kolóniát.


  Most körülbelül 300-an kóborolnak a sziklán, és lopják el az ételt a gyanútlan turistáktól.


  Van néhány nagyszerű túra, amely elvisz a majmokhoz, és megmutatja az egész sziklát és néhány más fontos látnivalót Gibraltárban.


  9. számú tény


  Gibraltár nemzeti étele "calentita". Ez egy meglehetősen egyszerű étel, amely úgy néz ki, mint egy sült palacsinta. Csicseriborsó lisztből, vízből, olívaolajból, sóból és borsból készül.


  Bár nincs benne semmi különös, a calentita jól képviseli Gibraltár történelmét. A területnek tényleg nincs mezőgazdasági földje így az élelmiszer, hogy az emberek túlélték a hosszú ideig egyszerű volt, telítő és olcsó.  10. számú tény


  Bár a katolikus lakosság mintegy 78%-a, Gibraltárban jelentősek a muszlimok, zsidók és hinduk lakossága.


  A templomok, zsinagógák és mecsetek mind illeszkednek a kis város területén a vallási tolerancia olyan szintjével, amely nagyon lenyűgöző.


  Érdekes, hogy az Ibrahim-al-Ibrahim mecset Gibraltár csúcsán a legdélebbi mecset Európában, és az egyik legszebb épület a területen.


  Ez az egyik legnagyobb mecset egy nem muszlim országban és az építésiköltsége körülbelül 5 millió font (Fahd szaúd-arábiai király ajándéka volt). 1997-ben nyitotta meg kapuit.


  11. számú tény


  Bárki megházasodhat Gibraltárban, csak egy nappal a bejelentés után – és világszerte el fogják ismerni.


  Így van, ha hirtelen úgy döntesz, hogy el akarsz szökni, akkor Gibraltár lehet a hely az Ön számára. Ha egy nap berepülsz, és benyújtod a papírjaidat, másnap férjhez mehet.


  Ezért volt ez népszerű a hírességek körében az évek során. Sean Connery már házasodott Gibraltárban (kétszer), és ez az, ahol John Lennon és Yoko Ono kötötte a csomót is.


  Ez egyre népszerűbb a turisták körében, a helyi hatóságok most megengedik, hogy az anyakönyvi hivatalon kívül házasodjon valami különlegesért a botanikus kertben, például.


  12. számú tény


  Gibraltár partvonala mentén hat strand található (ami nagyszerű, ha nyáron turista!). A furcsa dolog azonban az, hogy Gibraltárban nem volt mindig ennyi strand.


  A Sandy Bay strand, például csak 2014-ben "épült" mintegy 50 000 tonna homok behozatalával új rekreációs területet hoztak létre a terület lakói és látogatói számára.Hozzászólások (0)


Spanyolimádóknak

Partnereink írták