10 érv amellett, hogy érdemes elkezdened spanyolul tanulni


Hozzáadva: 2020. Július 06. Megtekintve: 969

A spanyol az egyik legnépszerűbb nyelv a nyelvtanulók körében, mintegy 20 millió, valamilyen formában a nyelvet tanuló emberrel világszerte. A nyelv hangzása gyönyörű, széles körben elterjedt, és számos más előnnyel rendelezik, amik együttesen kiemelkedő választássá teszik. Akiket ez nem győzött volna meg, azoknak itt van 10 érv, hogy miért érdemes még ma elkezdened spanyolul tanulni.


1. Az egyik legszélesebb körben beszélt nyelv


A legtöbb becslés szerint a spanyol több, mint 400 millió ember anyanyelve világszerte, ami a Föld népességének mintegy hat százalékát teszi ki. Emiatt az anyanyelvi beszélők számát tekintve a második leggyakoribb nyelv a földön, még az angolt is megelőzve.


Húsz különböző országban számít hivatalos nyelvnek, és több, mint 550 millióan beszélnek spanyolul legalább valamilyen szinten. Emellett ez a leggyakoribb második nyelv az Egyesült Államokban, és az Európai Unió lakosságának 15 százaléka beszéli első vagy második nyelvként.


2. A nyelv fényes jövő elé néz


A népszerűségét tekintve a spanyol nem mutatja a lassulás jeleit: az összes beszélő száma folyamatosan növekedett az elmúlt évtizedben. A British Council friss kutatása a spanyolt sorolta a legfontosabb idegen nyelvnek a britek számára, megelőzve ezzel a franciát, az arabot és a mandarint.


Továbbá, a kutatók azt jósolják, hogy az Egyesült Államok latin népessége 2060-ra meg fogja közelíteni a 130 millió főt. Ezzel várhatóan az USA lenne a világ legnagyobb spanyol népességű országa, megelőzve Mexikót, és tovább növelve a nyelv beszélőinek számát.


3. Javítja az elhelyezkedési lehetőségeidet


Manapság a globális piacon egy idegennyelv ismerete különösen fontos tulajdonság mind a munkáltatók, mind a munkavállalók számára. A modern vállalkozások mindig igyekeznek olyan embereket foglalkoztatni, akik segíthetnek a nemzetközi kapcsolatok kialakításában, és a spanyol nyelv kifejezetten értékes a jelenlegi légkörben.


Egy idegennyelv ismerete különösen fontos tulajdonság mind a munkáltatók, mind a munkavállalók számára


A spanyolul beszélők egy hatalmas demográfiai csoportot alkotnak a cégek számára, és a kutatások azt mutatják, hogy néhány spanyolul beszélő ország kiváló üzleti lehetőségekkel kecsegtet. Például a Latin-Amerikai piac jelenleg 1,5 trillió dolláros (mintegy 460 ezer milliárd forintos) vásárlóerővel bír a Forbes szerint, ami a spanyolul beszélőket minden eddiginél fontosabbá teszi a cégek számára.


4. Javítja az utazási élményeidet


Az utazás az egyik legjobban gazdagító élmény, amiben részed lehet, de az élmény minőségét nagymértékben javíthatja, ha tudsz spanyolul beszélni. A spanyol olyan népszerű úticélok legfontosabb nyelve, mint Spanyolország, Mexikó, Kuba és a Dominikai Köztársaság.


Bár egy spanyolul beszélő országban is lehet élvezni a nyaralást nyelvtudás nélkül, ez lekorlátozza, hogy hová mehetsz, és kikkel tudsz beszélni. Általánosságban véve, ha nem beszéled a nyelvet, kénytelen vagy a turistás részeken maradni, ami gyakran azt jelenti, hogy nem tudsz elmerülni egy ország kultúrájában.


Hagyonányos spanyol tapas. Krokett, olíva, omlett, sonka és patatas bravas faasztalon


5. Külföldön tudsz dolgozni és tanulni


Bár az utazás önmagában is érdekes lehet, a spanyol nyelv megtanulása megnyitja előtted annak a lehetőségét, hogy egy spanyolul beszélő országban dolgozhass, vagy egy spanyol egyetemen tanulhass. Ha kilépsz a komfortzónádból, és hosszabb időt töltesz egy másik országban, az hozzájárulhat mind a szakmai, mind az emberi fejlődésedhez.


Vannak olyan elemei egy ország kultúrájának, amiket egy rövid utazás során nem tudsz átélni, de ha az adott országban élsz, több időd lesz felfedezni, helyiekkel beszélni, megismerni a hely valódi természetét. A külföldön töltött idő gazdag emlékeket tud ellátni, és egy erős pluszt ad az önéletrajzodba is.


6. Kibővíti a szórakozási lehetőségeidet


Az El Mariachi-tól és a The Motorcycle Diaries-tól kezdve egészen A faun labirintusáig és a [Rec]-ig az elmúlt 30 év legjobb filmjeiből rengeteget spanyol nyelven forgattak, és bár elérhetőek angol felirattal is, a filmeket az eredeti formájukban lehet a legjobban élvezni.


Természetesen a legjobb spanyol filmek és TV show-k egy részéhez nem készült felirat, így a spanyoltudás egy sornyi új szórakozási lehetőséget kínál. Ugyanez az alapelv érvényes más művészeti formákra is, a spanyol irodalom például a világ legjobbjai közé tartozik, a spanyol nyelvtudás pedig a hispán zenét teszi elérhetőbbé.


7. A kétnyelvű emberek számos egészségi javulást tapasztalnak


Több kutatás, például amelyet a belgiumi Ghenti Egyetemen is végeztek, azt mutatja, hogy egy idegen nyelv megtanulása késleltetheti az Alzheimer kór kialakulását, és elhalaszthatja a demencia tüneteit. Egy hasonló kutatás a san diegoi University of California-tól korrelációt fedezett fel a nyelvtudás szintje és a késleltetés mértéke között.


Az előnyök azonban itt még nem érnek véget. Ellen Bialystok and Michelle Martin-Rhee pszichológusok vizsgálata alapján a két nyelvet beszélő gyerekek jobban voltak a problémamegoldó feladatokban, mint a csak egy nyelven beszélő társaik. Ez egybevág azzal a megfigyeléssel, hogy egy új nyelv tanulása javítja az általános kognitív képességeket.


8. A spanyol viszonylag könnyen tanulható


Sok más nyelvhez viszonyítva a spanyol meglehetősen egyértelmű egy magyarul beszélő számára, ha hajlandó erőfeszítéseket tenni érte. A nyelv megtanulásához nem kell külön új ábécét megtanulni, és kevésbé fontos a hangsúly, mint sok ázsiai nyelvben.


Igazság szerint a magyar nyelvben is rengeteg szó van, ami a latinból (ami hasonlít a spanyolra) származik, ami azt jelenti, hogy sok szó hasonló lesz. Az esetek nagyrészében ráadásul a spanyol szavakat fonetikusan írják, ami azt jelenti, hogy kevesebb időt kell töltened bonyolult helyesírási szabályok tanulásával, és jobb eséllyel találod el a helyes kiejtést.


9. Jobban megértheted vele az anyanyelvedet


Hiszed-e vagy sem, kutatások bizonyítják, hogy egy második nyelv megtanulása javíthatja az anyanyelved megértését is. Ha jobban belegondolsz, ez logikus is, hiszen egy második nyelv megtanulásához szükséges, hogy az illető képes legyen végiggondolni a nyelv elméletét, a “szabályokat”.


Például, ha spanyolul tanulsz, különösen oda kell figyelned a mondatstruktúrákra. Ennek az eredményeképpen, ha ezt visszafordítod az anyanyelvedre, gyakran ott is összetettebb, érdekesebb mondatokat tudsz majd fogalmazni. Az általános tudományos vélekedés szerint ez azért van, mert az új nyelv tanulásakor jobban odafigyelsz a részletekre is egy mondat megalkotásakor.


10. A spanyolt szórakoztató online tanulni


Végül, talán a legjobb érv a spanyoltanulás mellett, hogy egyszerre élvezetés és jutalmazó is. Ha megtanulsz folyékonyan beszélni, az páratlan sikerélményt ad, ráadásul egy olyan képesség, ami komoly előnyöket jelenthet számodra életed hátralevő részében.Hozzászólások (0)


Spanyolimádóknak

Partnereink írták